Nen van Ramshorst knipt het lint door.
Nen van Ramshorst knipt het lint door. Foto: Bob Awick

'Liften deze zomer klaar'

BUSSUM - ProRail durft eindelijk weer een einddatum te noemen waarop de liften op station Naarden-Bussum in gebruik genomen kunnen worden: deze zomer moet het werk klaar zijn. Om te vieren dat de schachten volledig zijn uitgegraven en dat er geen water meer in de put staat, heeft wethouder Nen van Ramshorst dinsdag een lintje doorgeknipt.

Op dit moment is de ruwbouw gereed en is het nu alleen nog maar een kwestie van afwerking. Er wordt al jaren gewerkt aan de liften die een uitkomst moeten zijn voor reizigers die slecht ter been zijn of zware bagage bij zich hebbben.
De hoge grondwaterstand en het feit dat het station een monumentaal gebouw is, zorgden voor veel tegenslag.

Water
Keer op keer kwam er weer grondwater omhoog
in de schachten en werden er vele oplossingen verzonnen en technieken gebruikt om het lekken tegen te gaan.
ProRail zegt hier over: "
Het was soms als het graven van een gat op het strand: het grondwater bleef maar terugkomen in de liftschacht." Dat is nu allemaal verleden tijden. Want, zoals ProRail zegt: "De aanhouder wint."

Bussum-Zuid
In het najaar van 2014 begint ProRail met de aanleg van een loopbrug en nieuwe liften op station Bussum-Zuid. Ook hier geldt dat toegankelijkheid van stations hoog op de agenda staat van ProRail.


"Treinreizigers moeten zelfstandig en zonder obstakels met de trein kunnen reizen." De liften op station Bussum-Zuid worden, als alles volgens planning verloopt, medio 2015 in gebruik genomen.