V.l.n.r.: Jelmer Kruijt, energiecoach Rob Roos, Barbara Boudewijnse en Wattnu-voorzitter Miel Janssen.
V.l.n.r.: Jelmer Kruijt, energiecoach Rob Roos, Barbara Boudewijnse en Wattnu-voorzitter Miel Janssen. Foto: Wattnu

Schone energie met zonnedak op Brediussporthal

MUIDEN Aan de Maxisweg in Muiden wordt sinds kort schone energie opgewekt! Op het dak van de Brediussporthal liggen 422 zonnepanelen die de sporthal zelf én zo’n 55 huishoudens van energie kunnen voorzien. Het dak is officieel geopend door de wethouders Barbara Boudewijnse en Jelmer Kruijt: “Dít zijn de stappen die we moeten zetten.”

Het ‘zonnedak’ op sporthal Bredius is het negende dak in Gooise Meren waar collectieve zonnepaneelinstallaties op zijn gelegd. Het zonnedak is een initiatief van de lokale energiecoöperatie Wattnu en de gemeente Gooise Meren, en is financieel mogelijk gemaakt door inwoners die door een inleg van minimaal 250 euro participeerden in het project.

Participanten

De 33 participanten hebben met hun inleg vijftien jaar recht op een uitkering voor elke gesubsidieerde kilowattuur die door de installatie wordt geproduceerd. Een aantal participanten was aanwezig bij de opening. Een van hen woont in een appartement in De Krijgsman. “Omdat ik geen eigen zonnepanelen kan nemen, vond ik het een goed idee om dit zonnedak mee te financieren”, zegt hij. Ook andere aanwezige participanten hebben een inleg gedaan omdat zij willen meewerken aan de opwek van groene stroom in hun eigen omgeving.

'Hobbels'

De symbolische opening van het dak werd gedaan door wethouder Duurzaamheid Barbara Boudewijnse en sportwethouder Jelmer Kruijt. Voor Boudewijnse, die ook bij eerdere zonnedakopeningen aanwezig was, was het vertrouwde kost. Zij kent inmiddels ook de verhalen over de ‘hobbels’ die er bij elk nieuw dak weer blijken te zijn. Ook bij dit dak ontbraken die hobbels niet. Rob Roos, die vanuit Wattnu als vrijwilliger nauw bij het project is betrokken, stond vele malen op het dak om te kijken wat er nu weer mis was.

Teruglevercapaciteit

“Het project liep al twee jaar voordat we eindelijk ‘operationeel’ waren”, vertelt projectleider Martin Valkenburg. “En amper een week daarna lag alles alweer stil door een brand in de meterkast, die overigens niets te maken had met de panelen.” Maar eind goed, al goed, want Roos kon nu tevreden mededelen dat met het doorbreken van de zon de afgelopen dagen op piekmomenten de maximale teruglevercapaciteit al wordt bereikt. “Vanaf de start op 1 februari is er in totaal al 18 megawattuur geproduceerd, en vandaag op één dag 435 kilowattuur.”

Grootste

Ook wethouder Kruijt is tevreden: “Heel mooi om te zien dat sport en de energietransitie hier samen komen. Dit is met maar liefst 422 zonnepanelen voorlopig het grootste zonnedak in onze gemeente. Veertig panelen zijn van de gemeente zelf en zorgen voor de energievoorziening van de sporthal. De overige 382 panelen zijn door participanten gefinancierd. Op deze manier geven we samen invulling aan de uitdagingen waarvoor we staan.”

Wattnu is de energiecoöperatie van Gooise Meren. Voor informatie: info@wattnu.org of 035-2343800.