Vogels spotten op het Naardermeer. Foto: PR
Vogels spotten op het Naardermeer. Foto: PR Foto: PR

Vroege Vogelvaarten van start; avontuurtje in vroege ochtend

NAARDEN Natuurliefhebbers kunnen vanaf het paasweekend weer genieten van de Vroege Vogelvaarten vanuit Naarden-Vesting richting natuurgebied Naardermeer. Een vogelgids aan boord geeft de deelnemers uitleg bij alles wat ze horen en zien.

"Het leuke aan deze vaarten is dat de deelnemers anders leren kijken en luisteren naar de natuur", zegt vogelgids Jacques Grégoire. "Met onze hulp maken de passagiers onderweg kennis met vele soorten vogels."

Trekroute

Vorig jaar telde Grégoire op een van de Vroege Vogelvaarten 55 verschillende vogelsoorten. "Naarden ligt op de trekroute van Afrika naar Scandinavië: de vogels pakken de kustlijn van de voormalige Zuiderzee en gaan via Naarden naar het Markermeer en verder. Het natuurgebied Naardermeer is een gespreid bedje. Ze kunnen er rusten en broeden."

Paartijd

In dit jaargetijde is het een drukte van belang in de natuur en verzorgen de vogels fraaie ochtendconcerten. "Dit is de periode waarin vogels vanwege de paartijd hun territorium vastleggen en hun partners roepen", legt Grégoire uit. "Hebben ze eenmaal een partner en een nest gevonden dan gaan ze dat gebied verdedigen. Aan het einde van het broedseizoen zijn ze druk met het voeden van hun jongen. Na half juni wordt het al snel steeds stiller."
De Vroege Vogelvaart heeft op de vogels niet of nauwelijks een verstorende uitwerking, verzekert de ervaren vogelgids, die regelmatig te horen was in het bij natuurliefhebbers bekende radioprogramma Vroege Vogels. "Wij drijven in onze boot aan de vogels voorbij zoals een boomstam dat doet. Zouden we lopend door het natuurgebied gaan dan zou dat wel bedreigend zijn. Vanaf het water is onze impact op de natuur minimaal. Ook de reeën die we afgelopen jaar in het veld zagen, bleven gewoon staan. Dat zegt wel iets."

Afvaart

De eerste vijf Vroege Vogelvaarten van dit seizoen zijn op 30 en 31 maart, en op 5, 6 en 7 april. De afvaart is van de steiger bij het Arsenaal in de haven van Naarden-Vesting. De boot vertrekt vanwege de latere zonsopkomst in de beginweken van het seizoen om 06.00 uur ’s ochtends; wat verderop in het seizoen gaat de vertrektijd naar 05.30 uur. De vaart duurt tweeënhalf à drie uur. De boot biedt plaats aan maximaal twaalf deelnemers. 


Kaarten voor de Vroege Vogelvaart (15 euro p.p.) zijn verkrijgbaar bij de Gele Loods aan het Ruijsdaelplein 10 in Naarden-Vesting (035-694.2673 of info@geleloods.nl). Lijkt het je leuk zelf vogelgids of schipper te worden op de Vroege Vogelvaart, stuur dan een mail naar
johnwanders@gmail.com