Papiertjes op de ramen geven aan dat het een steakhouse wordt.
Papiertjes op de ramen geven aan dat het een steakhouse wordt. Foto:

Vechtzicht, Herengracht 75

Op de ramen van Brasserie Herengracht, voorheen Vechtzicht, waren allemaal papieren geplakt met de tekst 'Hier opent in januari 2024 Piet de Leeuw, steakhuis'. Een mooie foto van een leeuw stond er op de sticker. Terwijl ik dit alles stond te fotograferen, kwam er een mevrouw naar me toe. Ze stelde zich voor als Riky Prins-Voortman en vertelde dat ze daar vroeger woonde en er met haar familie hard gewerkt had.

Geschiedenis
Ik probeerde in het Archief te Naarden meer te weten te komen over het pand, maar de huisnummers in Muiden zijn een paar keer veranderd en dat maakt het zoeken moeilijk. In 1809 was het nummer 69 en in 1838 was het nummer 52 en het is ook nummer 88 geweest. Nu is het Herengracht 75.

Op de Kadasterkaart van 1836 staat het huis genoemd als: huis, schuur en erf met als eigenaar Gerardus Verschuur. Later werd het een herberg, want in het programmaboekje van de feesten van de kroning van koningin Wilhelmina in 1898 staat een grote advertentie van Logement Vechtzicht van de familie J.M. van den Breemer.

Steenman
Dan duikt een Steenman op, een welbekende naam in Muiden. Hendrik Steenman trouwde met Magtilda Mol, een telg uit een kasteleinsgeslacht. In 1900 kocht deze Steenman samen met zijn vrouw het Café en Logement Vechtzicht van Van den Breemer. Personeel voor het café-logement had Hendrik Steenman niet nodig, want zijn 3 dochters hielpen hun moeder en Hendrik wijdde zich aan de bootjesverhuur. Aan de Vechtwal verhuurde hij bootjes aan Amsterdammers die in Vechtzicht logeerden. Dat werd hem bijna fataal, want op een keer viel hij van de wal in een roeipen waardoor hij blijvend gehandicapt raakte.

In De Tijd van 2 augustus 1926 verscheen een advertentie waarin bij inschrijving te koop werd aangeboden 'het alom bekende Hotel-Café -Restaurant Vechtzicht, Bondshotel ANWB te Muiden aan de Heerengracht, groot ongeveer 3 Are met Hotel en Café-inventaris'. Toch bleef de zaak tot 1938 op naam van Steenman.

Maria Dwars-van Bommel
Vechtzicht werd in 1938 verkocht aan de weduwe Maria Dwars-van Bommel, een caféhoudster uit Hilversum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er genie-manschappen van de Duitse bouwmaatschappij Organisatie Todt in het hotel gevestigd. In de jaren vijftig verkocht de weduwe het hotel aan de familie Mulder en die verkocht het in 1965 aan de familie Voortman.

In 1989 werd het pand een rijksmonument.

Voortman
Hier zijn we aangekomen bij het verhaal van de hierboven vermelde Riky Voortman. Haar vader kocht Hotel Restaurant Vechtzicht op 4 januari 1965 van de familie Mulder. Voortman was eerder beheerder van de Jonge Graaf van Buren in Hilversum en nu wilde hij zelf een restaurant. Hotel Restaurant Vechtzicht had 6 hotelkamers, als er meer gasten waren werden die ondergebracht bij diverse families in Muiden die een daarvoor speciaal kamer hadden ingericht, een vroege soort Airbnb. Riky vertelde dat haar ouders en zij hard gewerkt hebben in het bedrijf. Ze woonden erboven en in de opkamer ernaast. Naast Vechtzicht was het kantoor van de Amroh, de elektronicafirma. Daar werd om 10.00 uur de koffie geserveerd door de familie Voortman. Er was ‘s zomers een terras, maar het zag er anders uit dan nu

De Klomp van Muiden
De familie Voortman heeft Vechtzicht beheerd tot augustus 1975. De heer Voortman kocht daarna de ijssalon Ben Ebbing in Hilversum. Vechtzicht werd verkocht en de naam veranderde in De Klomp van Muiden. In 1989 werd het een rijksmonument met beschrijving: 'Pand met rechte lijstgevel, middenpartij versierd met beeldhouwwerk, 18e eeuw, opkamer terzijde'.

Na ‘De Klomp van Muiden' werd het ‘Brasserie Herengracht' en nu is het dus ‘Piet de Leeuw, Steakhuis'.

Bronnen: 
Interview Riky Voortman, archief HKSM en archief Gooi en Vechtstreek.

Ayla Blüm

Vader Voortman aan het werk in Vechtzicht.
Riky Voortman met haar zusje Willeke op het terras van Vechtzicht.
Advertentie in het programmaboekje van het inhuldigingsfeest in 1898.
Vechtzicht eind jaren 60.