In de plensregen staken vrijwilligers vrijdag de handen uit de mouwen bij de opvanglocatie aan de IJsselmeerweg.
In de plensregen staken vrijwilligers vrijdag de handen uit de mouwen bij de opvanglocatie aan de IJsselmeerweg. Foto: © Bob Awick

NLdoet bij opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen aan IJsselmeerweg

Buurt & wijk

NAARDEN - Bij de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de IJsselmeerweg kwamen vrijdag tijdens NLdoet talloze vrijwilligers in actie. Er stonden drie projecten op de planning: een fietsrepairshop voor mannen, een moestuin voor senioren en een buitenspeelplaats voor kinderen. Niet alles kwam - vanwege het slechte en natte weer - tot uitvoering. Zo is moestuin helemaal uitgesteld en de repairshop deels. Nu is het wachten op mooiere dagen.

Allereerst werd vrijdag - onder auspiciën van Versa Welzijn - de buitenspeelplaats met speeltoestellen aangepakt. Versa Welzijn-woordvoerder Nicole Wendt: “Om 9.00 uur stonden de werkmannen van gemeente Gooise Meren klaar om het grasveldje naast de appartementen onder handen te nemen. De graafmachine van Gert-Jan werd behendig over het terrein bestuurd om de gaten te graven waar de glijbaan, de wip en het draaimolentje geplaatst zouden worden. Na plaatsing werden deze direct schoongemaakt door een oma, die daar woont, zodat de speeltoestellen meteen speelklaar waren. Rondom het grasveld werd vakkundig gesnoeid om bankjes neer te kunnen zetten. Een paar nieuwe voetbaldoelen op jeugdformaat werden in elkaar gezet en geplaatst. Ook een volleybalnet met stevige scheerlijnen werd in de grond gezet.”

Lionsclub

Tussen de regenbuitjes door werd er hard gewerkt door een flink aantal bewoners, vergezeld door Olga, Corrie en Myrthe van de gemeente Gooise Meren. “Ook wethouder Hugo Bellaart hielp een handige hand mee. De lunch werd geweldig verzorgd door Oekraïense bewoners onder leiding van Demet Alpinar, waardoor alle zestien hongerige werkers werden opgewarmd en verzadigd.” De dag werd ‘s middags afgesloten met het voorbereiden van de fietsrepairshop. Een volgend moment wordt hieraan vervolg gegeven. “Inmiddels begon het te sneeuwen. In een grote tent gingen de mannen van Lionsclub Bussum Godelinde aan de slag. Zij namen de taak op zich om bloembakken te maken van houten pallets. Dat werd vakkundig en met veel gezelligheid uitgevoerd. Deze bloembakken worden straks bij de fietsrepairshop neergezet om het buitenwerkterrein af te bakenen.”

Het doel van de projecten fietsrepairshop en moestuin is om mannen en senioren een bezigheid te geven, hun gedachten en aandacht te verzetten, buitenlucht te voelen en iets om handen te hebben. “De kinderen kunnen nu op een veilige manier spelen waarbij ze kunnen lachen, samenspelen, endorfine aanmaken, sociale vaardigheden aanleren, plezier hebben en moe worden van het buitenspelen. Dankzij de Lionsclub, teamleider beheer buitenruimte Gooise Meren, huismeester en locatiemanager, Versa Welzijn en de bewoners zelf is dat allemaal mogelijk gemaakt”, besluit Wendt.