DeMess in Naarden.
DeMess in Naarden. Foto: Liset van den Hoek

Politiek Café over inkomenspolitiek in Gooise Meren

Politiek

NAARDEN - Kan een mens té rijk zijn of té arm? Wordt het tijd om wetten in te voeren met enerzijds voor gefortuneerden een ‘bestaansmaximum’, en anderzijds voor mensen met een smalle beurs ‘bestaanszekerheid’? En hoe zou de gemeente Gooise Meren zich in deze discussie kunnen of moeten opstellen?

De laatste tijd klinken steeds vaker pleidooien waarin ‘limitaristen’ een bovengrens eisen aan persoonlijke rijkdom. Bij een groot artikel hierover stond in de Volkskrant ter illustratie een foto van Naardense ‘rijkeluishuizen’. Tegelijkertijd wordt meer en meer aangedrongen op een financiële ondergrens voor huishoudens die niet rond kunnen komen. Sommige gemeenten, bijvoorbeeld Coevorden, hebben een wethouder Armoede die een ‘maatwerkfonds’ inzet om inwoners te behoeden voor hoge schulden en bestaansonzekerheid.

Kloof

Tegen de achtergrond van de almaar groter wordende kloof tussen arm en rijk in Nederland organiseert DeMess (Adr. Dortsmanplein) ter gelegenheid van de Provinciale Statenverkiezingen op zondag 12 maart (15.30 tot 17.00 uur een politiek café onder leiding van Frénk van der Linden (de Volkskrant) en Eva Wiessing (NOS Journaal). Onderwerp: Inkomenspolitiek in de gemeente Gooise Meren.

Een van de centrale vragen: moet ook in Naarden en omgeving een fonds worden ingesteld waarmee inwoners in achterstandssituaties zullen worden bijgestaan, nu steeds meer mensen het financieel moeilijk hebben? En mag/moet van vermogende inwoners méér worden gevraagd? Voor deze discussie zijn onder anderen uitgenodigd: wethouder Barbara Boudewijnse (GroenLinks), professor en Telegraaf-columnist Lex Hoogduin en politiek filosoof Dick Timmer.