Afbeelding
Foto: Jaap van Hassel

Opnieuw werk aan Vlietlaan; finetunen voor busverkeer is nodig

Buurt & wijk

BUSSUM - De nieuwe Vlietlaan is al weer een tijdje open en er wordt al veel gebruikt. Bij dat gebruik is een aantal punten aan het licht gekomen die verbeterd kunnen worden. Noem het finetuning, optimalisatie of aanpassing. Dat meldt de gemeente Gooise Meren.

“Voorop staat dat het ontwerp van de weg en wegvakken goed is. Het voldoet aan alle geldende verkeersnormen. Hulpdiensten, Fietsersbond en busmaatschappij waren bij dat ontwerp betrokken. De praktijk leert dat er op twee punten aanpassingen plaats gaan vinden om het de bussen van Connexxion iets gemakkelijker te maken hun weg te vervolgen”, aldus een woordvoerder.

Hoewel de parkeervakken lang en extra breed zijn gemaakt, blijkt dat auto’s soms nogal ruim parkeren. “Met andere woorden: met hun auto voor een deel op de rijbaan staan. Dat is zeker geen verwijt, zo parkeren mensen nu eenmaal.” Dat levert met name bij één parkeervak ter hoogte van het oude VVV-kantoortje (station richting Nassaulaan) enige moeite (passen en meten) op voor de bussen van Connexxion. “Zij kunnen er wel langs, maar het kan beter. Om het busverkeer daar ter plekke wat soepeler te laten verlopen vindt daar een aanpassing aan de middengeleider plaats. Die wordt wat smaller, geeft de bus iets meer ruimte aan de binnenkant.”

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)


Locatie 2. - Afbeelding: Gemeente Gooise Meren

De andere aanpassing vindt plaats aan de andere zijde van de Vlietlaan, bij de afslag naar de Olmenlaan. Bussen, die de Olmenlaan inslaan kunnen dat gewoon doen, maar om de chauffeurs te helpen kan het net iets ruimer. “Die ruimte gaan we maken door daar de punt van de middengeleider iets te verkorten en te versmallen. Op die manier kan de bus soepeler de hoek om. Dit is bij het rijden aan het licht gekomen. We hebben vanuit de gemeente ook een rondje meegereden en het is goed dat we dat nu gaan aanpassen. Gaat dus om kleine zaken, het ontwerp van de Vlietlaan staat als een huis en zijn we gewoon blij mee.” 

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)


 Locatie 1. - Afbeelding: Gemeente Gooise Meren

Om deze verbeteringen veilig te kunnen uitvoeren worden van maandag 6 maart 7.00 uur tot en met vrijdag 10 maart 17.00 uur twee afzetting neergezet. Deze staan tegelijkertijd op de volgende twee locaties:

Locatie 1: De werkzaamheden aan de middenberm worden uitgevoerd in de rijbaan richting het centrum. Het verkeer wordt langs de werkzaamheden geleid over de parkeervakken, die zijn afgezet. Er is dus gewoon doorgang.

Locatie 2: De werkzaamheden aan de middenberm worden uitgevoerd in de rijbaan richting het centrum. Deze rijbaan wordt afgesloten en het verkeer vanaf de Gen. de la Reijlaan wordt over de andere (linker) rijbaan gestuurd. Dit betekent automatisch dat de rijrichting richting het station wordt afgesloten vanaf de Eslaan. Verkeer vanaf het centrum wordt omgeleid via de Olmenlaan, overdag staan er verkeersregelaars om het verkeer te begeleiden.