Mevrouw Do, Herman Gieling met Vera en Jan in 1984.
Mevrouw Do, Herman Gieling met Vera en Jan in 1984. Foto: Historische Kring

Wederwaardigheden van een stadscafé

Algemeen

Jacobus Hardeveld had rond 1900 een uitspanning aan de Weesperstraat in Muiden met de naam Café Boschzicht. Voor fietsers en wandelaars was het bij mooi weer aantrekkelijk om op het terras neer te strijken en voor kinderen was de speeltuin een plek waar ze naar hartenlust konden spelen. 

De kruideniersbediende Herman Gieling, die vanuit Olburgen dagelijks naar zijn werk in Breukelen reisde, hoorde in 1910 dat Hardeveld een pachter zocht voor zijn café. Hij meldde zich bij Hardeveld en kon het café direct pachten. Toen bleek dat het hem goed afging, trouwde hij met zijn verloofde Geertruida Wegman uit Dieren, waarna het echtpaar zich in Muiden vestigde.  

Café Gieling

In 1921 konden de echtelieden het pand van Hardeveld kopen, waarna ze de naam veranderden in Café en Zaal Gieling. Het café en de zaal liepen goed. Herman en Geertruida kregen vier kinderen. Ze startten er later ook een drankenhandel bij, die vooral door hun tweede zoon Frits (1915-1977) werd gerund. Frits trouwde in 1950 met Theodora de Veen en nam in dat jaa..