Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchtelingenwerk.
Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchtelingenwerk. Foto: Stichting Vluchtelingenwerk/Janus van den Eijnden

Tineke Ceelen wint Comeniusprijs 2023

Algemeen

NAARDEN - Tineke Ceelen ontvangt op zaterdag 18 maart de Comeniusprijs 2023. Dat heeft de jury bekend gemaakt. De feestelijkheden hieromtrent vinden plaats in de Grote Kerk van Naarden.

De jury roemt het belangwekkende werk dat onder leiding van Ceelen wordt gedaan: hulp aan mensen op de vlucht, waar ook ter wereld. Zij is sinds 2003 directeur van Stichting Vluchteling in Den Haag.

De jury motiveert haar keuze als volgt: ‘Tineke Ceelen geeft in daad en woord gepassioneerd leiding aan de steun die nodig is voor de opvang van vluchtelingen wereldwijd. Bij acute nood biedt Stichting Vluchteling, voornamelijk gefinancierd met vrijwillige donaties, levensreddende hulp aan mensen die het slachtoffer zijn van conflicten, geweld of natuurrampen. Eveneens wordt ondersteuning geboden bij het vinden van structurele oplossingen, zodat mensen op eigen kracht hun toekomst kunnen verbeteren. Tineke Ceelen is nu al twintig jaar de drijvende kracht achter deze activiteiten en reist daarvoor zelf ook naar de crisisgebieden, het meest recent naar Oekraïne. Zij is een boegbeeld van humanitaire hulpverlening en communiceert regelmatig over het belang daarvan in de media. Haar werk sluit aan bij het thema van de Comeniusdag 2023: ‘Migratie en Acceptatie: het vluchtelingenvraagstuk’ en eveneens bij het werk van Comenius, die zelf als vluchteling naar Nederland kwam.

Voormalige winnaars van de Comeniusprijs: 2012 Robbert Dijkgraaf, 2013 Paul Schnabel, 2014 Louise Fresco, 2015 Geert Mak, 2016 Herman graaf Van Rompuy, 2017 Jonathan Israel, 2018 Herman Tjeenk Willink, 2019 Mardjan Seighali, 2020 Tomáš Halík, 2022 Beatrice de Graaf en de oeuvreprijs 2022 Ko Colijn.