Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Boa-deal; regionale inzet mogelijk

NAARDEN De gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Wijdemeren kunnen voortaan buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) uitwisselen. Een samenwerking met de overige Gooise gemeenten op dit vlak blijkt (nog) niet te kunnen.

De drie genoemde gemeenten hebben nu een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de regionale inzet van boa’s. Dat kan nodig zijn wanneer er binnen een gemeente een tekort aan mensen is. “Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij piekmomenten (waaronder calamiteiten), publieksevenementen en ziekteverzuim”, schrijft het Gooise Meerse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. “Ook worden boa’s uitgewisseld op projectmatige basis voor onder andere het Bestuurlijk Interventie Team (BIT) en in de toekomst voor het toezicht op de seksbranche.”

Benadrukt wordt dat gemeenten alleen boa’s leveren aan gemeenten als de eigen capaciteit dit toelaat. Het was wel de bedoeling dat ook de andere Gooise gemeenten zouden meedoen. Echter, door verschillen in geweldbevoegdheden blijkt dat niet mogelijk. De gemeenten Blaricum, Eemnes, Huizen en Laren kunnen eventueel op een later moment bij Gooise Meren, Hilversum en Wijdemeren aansluiten. 

'Effectiever toezicht houden'