Pianist Thomas Beijer.
Pianist Thomas Beijer. Foto: Tindalvilla

Pianist Thomas Beijer speelt in Tindalvilla

Cultureel

BUSSUM - Pianist Thomas Beijer treedt zaterdag 17 december (20.30 uur) op in de Tindalvilla in Bussum alvorens hij hetzelfde programma op 18 december (14.00 uur) speelt in de serie ‘Grote Pianisten’ in het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma staan werken van Schubert, Chopin, De Falla en Escher.

De 33-jarige Beijer kreeg op 17 februari 2022 de Nederlandse Muziekprijs. Op zijn 16de nam pianopedagoog Jan Wijn hem op het Amsterdamse conservatorium onder zijn hoede. Volgens Wijn was de jonge Beijer een getalenteerde jongen, zoals er wel meer waren. “Wat me al vroeg opviel, is zijn krankzinnig goede geheugen en concentratievermogen. Hij speelde een keer na een etentje bij zijn ouders een Scarlatti-sonate. Dat deed hij ondanks de informele sfeer met volle overgave. Dat vond ik bijzonder voor iemand van 17, 18 jaar. Rond zijn 20ste componeerde hij een stukje voor de linkerhand voor mij. En pas veel later, bij het verschijnen van zijn boek ‘Geen Jalapenos’ in 2017, bleek hij ook nog te kunnen schrijven. Na zijn conservatoriumtijd is hij als pianist enorm doorgegroeid. Ik heb hem ooit ‘Arcana’ van Rudolf Escher horen spelen. Verpletterend was dat.”

Begaafdheid

Quirine Viersen, winnares van de NMP in 1994, cello-solist met een internationale carrière die vorig jaar samen met Beijer in de Tindalvilla en de dag daarna in het Concertgebouw optrad: “In zijn compleetheid heeft hij een ongeëvenaarde begaafdheid. Ik geloof niet dat er nog zo een op aarde rondloopt. Het is ongelooflijk interessant om zo iemand van dichtbij mee te maken. Het schrijven, tekenen, componeren inspireert zijn musiceren. Ik zie steeds ontwikkeling bij hem, nooit herhaling. Want als we een bepaald stuk na een tijdje opnieuw spelen, heeft hij intussen een half boek of een vioolconcert geschreven. Zo kom je verder in je persoonlijke ontwikkeling en dat weerspiegelt zich in het muziek maken. En bij hem gaat dat zó snel! Een week inspiratie van Thomas is een maand bij een ander.” 

Sopraan Laetitia Gerards, die enkele jaren met hem samenwoonde en nog steeds veel met hem musiceert, herkent dit: “Thomas houdt van het leven en probeert eruit te halen wat erin zit, maar de kunst staat op één. Hij houdt ook van reizen, kan fantastisch koken - echt dat je denkt: hou nou eens op met je talenten! - maar hij leeft voor de kunst.” Ze noemt hem ‘uniek’ en ‘inspirerend’, vooral omdat hij ‘dicht bij zichzelf blijft’. “Hij kiest niet de gebaande paden, maar alleen wat bij hem past. Hij is zo goed, omdat hij 100 procent gelooft in wat hij doet.”

Tumultueus

Thomas Beijer speelt zaterdag 17 december in Bussum eerst Schubert’s ‘Moments Musicaux’, die volgens Beijer tot meest intrigerende pianowerken behoren: “Het is als een bundel van zes korte gedichten die op het eerste gezicht glashelder lijken. Maar onder de oppervlakte schuilt een grote diepte. Ze hebben iets ongrijpbaars. Dat maakt deze stukken uitermate geheimzinnig.” Op zijn cd-album ‘Music for the mourning spirit’ speelde hij onder meer Rudolf Eschers ‘Arcana’ dat hij in dit programma uitvoert. Hij noemt het ‘Ravelliaans’, met een heldere Franse textuur en geheel eigen kleuren. Het soms tumultueuze werk wordt gevolgd door Manuel de Falla’s ‘Cuatro piezas españolas’. Muzikale portretten van onder meer Andalusië, vol folkloristische invloeden en sprankelende lichtheid. Een meer nachtelijke sfeer heeft Chopins Sonate in B klein, waarmee Beijer zijn recital poëtisch afsluit.

Kaarten à 25 euro (inclusief consumpties) via reserveren@tindal.nl of www.tindal.nl. Ook te koop (à contant) bij de Bussumse Wijnkoperij aan de Spiegelstraat 38 in Bussum.