Paul Konings, voorzitter Voedselbank Naarden-Bussum-Hilversumse Meent.
Paul Konings, voorzitter Voedselbank Naarden-Bussum-Hilversumse Meent. Foto: © Bob Awick

Voedselbank loopt tegen problemen aan

NAARDEN/BUSSUM De Lions Gooiland zijn met de inzamelingsactie van DE-punten gestart. Hun doel: de Voedselbank Naarden-Bussum-Hilversumse Meent ondersteunen. Voormalig VVD-raadslid Marlène Potjer reageerde hier online op en vraagt zich af: ‘Klopt het dat de voedselbank te weinig vrijwilligers heeft en daardoor geen extra gelden/producten wil ontvangen? Waarom dan deze actie?’

We gingen verhaal halen bij Paul Konings, de voorzitter van de Voedselbank Naarden-Bussum-Hilversumse Meent. Hij maakt direct korte metten: “Die context herken ik niet en klopt ook niet.”

Samenwerking

Deze landelijke Douwe Egberts-inzamelingsactie vindt al langer dan zeven jaar jaarlijks plaats, vertelt hij. “Het is een samenwerking met de Lions en de voedselbanken. Deze inzamelingsactie is zeer waardevol voor de voedselbank en daar krijgen we elk jaar pakken koffie voor. Vorig jaar kregen we meer dan veertienhonderd pakken koffie van Douwe Egberts. Prachtig! Wel een monnikenwerk om al die punten te tellen”, lacht hij. 

Natuurlijk is er van alles gaande in voedselbankenland. “Het aantal huishoudens dat we ondersteunen stijgt fors”, gaat Konings verder. “Bij onze voedselbank is in bijna drie maanden tijd het aantal huishoudens verdubbeld naar nu 112. In totaal 221 monden, waarvan zeventig kinderen.” En het stopt niet: elke week neemt dit aantal met ongeveer drie tot vijf huishoudens toe, terwijl de instroom van voedsel uit de landelijke distributie afneemt. “Dat is al enige tijd gaande.” Konings legt uit: in 2021 daalde de instroom met 29 procent ten opzichte van 2020. Tot en met het derde kwartaal van 2022 is dit iets gestegen (4 procent ten opzichte van 2021). “Echter, bedenk wel dat het aantal huishoudens is gestegen - en verder blijft stijgen - en de plusverwachting van de instroom minder is dan voorheen.”

Wintercollectief

Aantal huishoudens is in amper drie maanden tijd verdubbeld tot 112

Om voldoende voedsel te kunnen uitdelen zijn en worden er extra maatregelen genomen. Bijvoorbeeld het Wintercollectief. Vier Hollandse voedselproducenten (Unox, Iglo, Hak en Bolletje) hebben zich eerder deze herfst verenigd om de voedselbank te hulp te schieten. Er werd de nadrukkelijke oproep gedaan aan collega-producenten om ook extra te doneren om mensen die het nodig hebben de winter door te helpen. 

Lees alles op Extra!

De koffie-opbrengst van vorig jaar. - Foto: Voedselbank