Jurre Sweers, projectleider van Forteiland Pampus.
Jurre Sweers, projectleider van Forteiland Pampus. Foto: PR

Forteiland Pampus gaat op groen

Natuur en Milieu

Het seizoen voor Forteiland Muiden zit er nagenoeg op, maar er is nog een leuke actie. Allemaal voor het groene doel!

MUIDEN Forteiland Muiden gaat op groen. “Met het laatste weekend van dit seizoen voor de deur grijpt Forteiland Pampus de kans om zich aan te sluiten bij de Green Friday-beweging. Deze groene tegenhanger van Black Friday komt op tegen de jaarlijkse koopjesjacht die is uitgegroeid tot een zwarte dag voor het klimaat en het milieu”, aldus een woordvoerder.

“De op overconsumptie gerichte deals putten de aarde te veel uit. Door in de Black Friday-week aan Green Friday te doen, kan Pampus de aarde juist wat teruggeven. Het forteiland gaat 2,50 euro van elk verkocht ticket doneren aan een project voor meer groen en biodiversiteit op het eiland.” Projectleider Jurre Sweers van Forteiland Pampus hoopt dat veel mensen de kans pakken om op zaterdag 26 of zondag 27 november nog een laatste keer dit seizoen voor Pampus te gaan. Hoe meer bezoekers, hoe meer bomen hij op het eiland kan planten.

Duurzaam

Pampus wil net als vroeger weer zelfvoorzienend worden. Maar dan wel 100 procent fossielvrij, iets dat goed aansluit bij de Green Friday-gedachte. Het eiland wil laten zien dat het mogelijk is om op groene wijze iedereen te laten genieten van dit unieke UNESCO Werelderfgoed. Zo zijn er al bijzondere zonnepanelen voor schone energie, staat er een hypermoderne biovergister die het keuken- en groenafval omzet in gas en wordt er komend voorjaar een eigen waterzuiveringsinstallatie geplaatst die de dagelijkse bootaanvoer van drinkwater onnodig gaat maken. Het zijn grote duurzame veranderingen voor het eiland, waar je nu als bezoeker al het een en ander van merkt. Dat zal nog meer worden, want Pampus gaat op de schop en heeft forse verbouwingsplannen. Wie interesse heeft in Pampus’ duurzaamheidsverhaal en de bijbehorende plannen kan eens kijken op pampus.nl. En op het eiland is altijd wel een gids te vinden die er meer over kan vertellen.

Paradijs

Voor projectleider Sweers pakte de wens van Pampus om zelfvoorzienend te worden bijzonder uit. De voormalig chef-kok - hij runde zes jaar lang de keuken van het Pampus Paviljoen - bouwde de laatste jaren een passie op voor het zelf kweken van groente en fruit. Toen het werk in de keuken en in de moestuin eigenlijk niet meer te combineren was, hing hij zijn schort aan de wilgen en werd verantwoordelijk voor het Pampus-groen. Onder zijn leiding zijn er ondertussen zes grote moestuinbedden aangelegd, groeien er allerlei kruiden, is er een paddenstoelenkwekerij gestart en worden topjes ‘afvalgroente’ opnieuw opgekweekt. En er groeien meer bloemen dan ooit. Niet alleen mooi en handig voor de versgeplukte veldboeketten in het paviljoen, maar ook heel goed voor de biodiversiteit. Vlinders en bijen weten het eiland dan ook steeds beter te vinden. Nu nog een flink aantal bomen erbij en het paradijs is compleet.

Biodiversiteit

De Green Friday-deal van Pampus loopt tot en met zondag 27 november. Voor toegang gelden de normale prijzen. Pampus doneert per verkocht ticket 2,50 euro aan het biodiversiteitsproject van Jurre Sweers. Bezoekers kunnen als zij dat willen ook een bijdrage doen: online tijdens het boeken van de tickets of via een donatie in de museumwinkel op Pampus of in de pop-up-Pampuswinkel aan de Herengracht in Muiden. Museumkaart geldig.

Van onze redactie