Sterke twijfel over nut oranje kliko

GOOISE MEREN De grootste kliko van het kwartet in menig tuin, de PMD-kliko, is al langer een bron van argwaan bij VVD-raadslid Hugo Bellaart.

De vergoeding aan de gemeente voor PMD voor 2022 is fors is gedaald van 245 euro naar 218 euro per ton goedgekeurd plastic afval. Dit is aanleiding voor de VVD om vragen aan het college te stellen over de financiƫle gevolgen voor Gooise Meren. Wat levert die aparte kliko ons onderaan de streep eigenlijk op?
"Wat betekent recycling? Hoe ziet die hele logistieke keten eruit? Als je vragen gaat stellen komt er steeds meer boven water," aldus Bellaart. Het raadslid twijfelt sterk aan de hoeveelheid plastic afval die daadwerkelijk wordt gerecycled.

Volgens hem is dat percentage verwaarloosbaar en kan de gehele kliko net zo goed weg. Wat wordt geregistreerd als gerecycled wordt namelijk lang niet altijd daadwerkelijk gerecycled, stelt hij.
Het GAD zegt dat de gemeente de nascheiding van PMD en de gevolgen heeft onderzocht, maar dat het algemeen bestuur heeft besloten om de huidige PMD inzameling (vooral vanwege de extra kosten) te handhaven tot en met juni 2026. In 2024 zal er een nieuwe afweging gemaakt worden met alle nieuwe inzichten daarin mee te nemen.
Op sommige punten is het GAD het eens met Bellaart.

Welke punten dat zijn lees je online