‘Lessen van een gedaanteverwisselaar’ (detail).
‘Lessen van een gedaanteverwisselaar’ (detail). Foto: Jochem Mestriner

Expositie ‘Verhullen en Onthullen’ in Naarden-Vesting

Cultureel

NAARDEN - In welke taal spreekt een object? Hoe vertelt een beeld zijn eigen verhaal? Wat kunnen we aflezen aan de dieren op een schilderij of aan vormen van een stuk marmer? In de werken van Bart van Deelen (sculpturen) en Jochem Mestriner (schilderijen) - te zien bij Galerie Pouloeuff aan de Turfpoortstraat 36a - lijkt de betekenis van beelden steeds iets te verschuiven. 

De verplaatsing, vervorming en herhaling van motieven leidt tot nieuwe betekenislagen. Het zijn monumenten van een onbekende geschiedenis, illustraties van geheime verhalen.
Voor sommige beelden zijn geen woorden, daar waar die grens bestaat, raken de werken in ‘Verhullen en onthullen’ onze eigen verbeelding. De beelden dagen uit tot dagdromen. Welke associaties roepen ze bij jou op? Met de voorstelling als vertrekpunt, nemen de beelden je mee op reis.

Bart van Deelen (1995) maakt sculpturen van hout, steen en beton. Zijn liefde voor ambacht en de geschiedenis die materialen met zich meedragen uit zich in objecten die functioneel ogen, maar door esthetische ingrepen een gelaagde betekenis krijgen. De olieverfschilderijen van Jochem Mestriner (1998) bevatten allerlei echte en fictieve personages, scenario’s en verhalen. Personages uit het ene schilderij duiken op in een ander schilderij, waardoor er nieuwe patronen of verhaallijnen kunnen ontstaan. Op speelse wijze vervormt Mestriner zijn onderwerpen, van de zee tot letters, van dieren tot literatuur.

Op zondag 19 juni van 14.00 tot 17.00 uur vindt de opening plaats van de expositie. De kunstenaars zijn dan aanwezig en vertellen graag meer over hun werk. Deze expositie is te bekijken van 18 juni tot en met 21 augustus 2022. De galerie is vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend.