Afbeelding
Foto: PR

Leren reanimeren

Yuverta-leerlingen in Naarden leerden afgelopen maandag hoe zij - op jonge leeftijd - levens kunnen redden.

3

In Nederland worden dagelijks zo’n veertig mensen getroffen door een hartstilstand. Bijna altijd gebeurt dat ver van een ziekenhuis en zonder dokter in de buurt. “Bij driekwart van de reanimaties is een omstander aanwezig”, zegt cardioloog Lieselot van Erven, organisator van het Rotaryproject. “Binnen zes minuten starten met reanimeren scheelt alles. Het geeft de grootste kans op het overleven van een hartstilstand zonder hersenschade.”

Belangrijk

Keano en Jan komen net uit de reanimatietraining die zij met ongeveer driehonderd medeleerlingen van Yuverta Naarden volgden. “We hebben reanimatie van dichtbij meegemaakt. Onze ouders hebben zelf gereanimeerd”, vertellen de tweedejaars leerlingen, beiden 14 jaar oud. “We houden allebei van sporten. Als er iets fout gaat op het sportveld, dan weten we hoe we moeten handelen. Dat vinden we belangrijk.”

Vanwege corona is het reanimatieonderwijs in ’t Gooi de afgelopen periode stil komen te liggen. Bij Yuverta Naarden wordt nu een vervolg gegeven aan de training. Een aantal leerkrachten is opgeleid tot gecertificeerd reanimatie-instructeur. Zij geven de training aan de leerlingen. Iedere twee jaar wordt hun kennis bijgespijkerd en opnieuw getoetst. Zo blijft de kennis binnen school en krijgt reanimatieonderwijs een vaste plek in het curriculum van Yuverta Naarden.

Tijdens de training leerden de scholieren hoe zij een slachtoffer met een hartstilstand herkennen, volgens welke stappen zij moeten reanimeren en hoe zij een aed gebruiken. “Het oefenen op een reanimatiepop is een belevenis die je niet snel vergeet. En dat is precies de bedoeling”, aldus Van Erven.

Rotary Naarden/Bussum werft fondsen om reanimatieonderwijs kosteloos te kunnen aanbieden binnen het middelbaar onderwijs in ’t Gooi. De Rotaryclub voert dit project uit in samenwerking met de Hartstichting en de uitvoerende organisatie Fuego. Voor meer informatie kijk op: http://keeptheheartbeatgooi-ing.nl/