Naarden-Vesting vanuit de lucht. - Foto: G.J. Schultz
Naarden-Vesting vanuit de lucht. - Foto: G.J. Schultz Foto: G.J. Schultz

Nieuwe historische verzamelplaats

NAARDEN Op de valreep van 2021 is Joeri Frenay (39) uit Naarden op eigen initiatief een website begonnen die dient als verzamelplaats voor de geschiedenis van Naarden. 

Van jongs af aan heeft Frenay een fascinatie voor de geschiedenis van Naarden-Vesting en dan met name het leger en het Napoleontische tijdperk. Deze interesse is meer dan een hobby. Hij heeft zich aangesloten bij de Vereniging BastionRA. Leden komen om de zoveel tijd samen met andere re-enactmentacteurs om de werkelijkheid van die tijd op de oorspronkelijke locatie na te bootsen. Ze huren dan een onderkomen in de vesting achter de bunkers. Dit noemen ze ook wel ‘de tuin’. Door de coronapandemie kan de groep echter al lange tijd niet samenkomen, maar ze te popelen en zodra het weer kan, staan ze paraat.
Heel lang wilde Frenay al een specifieke website beginnen, maar hij had steeds geen tijd. Hij werkt immers veertig uur per week als beheerder in een datacenter. Desondanks vindt hij het toch zonde dat er zo veel informatie verloren gaat: "Iedereen wordt ouder en heeft misschien wel heel veel kennis en materiaal in huis dat nooit wordt gezien. Vervolgens gaan ze - plat gezegd - dood en zie je er niets meer van terug. Daarmee gaat onschatbare kennis verloren en dat is natuurlijk heel erg zonde."

Het streven is om elke dag een artikel te plaatsen

Van jongs af aan heeft Joeri Frenay een fascinatie voor de geschiedenis van de Naarden-Vesting.