Buurtschap Crailo moet autoluw worden.
Buurtschap Crailo moet autoluw worden. Foto: SVP Architectuur en Stedenbouw

Goede ov-bereikbaarheid buurtschap Crailo - met tunnel onder A1 - miljoenenproject

Buurt / wijk

Het goed bereikbaar houden van de OV-halte bij de nieuwe woonwijk Crailo en het Tergooiterrein in Blaricum - onder meer met een tunnel onder de A1 voor fietsers en voetgangers - gaat ongeveer 15 miljoen euro kosten. Voordeel voor de Gooise gemeenten is dat een groot deel van dat bedrag moet komen uit Den Haag (Rijk) en Haarlem (Provincie Noord-Holland). 

Zoals bekend komt er direct tegenover Tergooi, aan de andere kant van de snelweg, buurtschap Crailo: een wijk met een kleine 600 woningen, die bovendien autoluw is. Daarom gaven de gemeenteraden van Hilversum, Gooise Meren en Laren - alle drie de gemeenten zijn nauw bij deze plannen betrokken - eerder met een motie aan dat goed openbaar vervoer in dit gebied ‘extra belangrijk’ is: ‘Met extra aandacht voor de sociale veiligheid’. 

‘Voorgestelde inrichting van het knooppunt draagt bij aan de sociale en verkeersveiligheid’

Naar aanleiding daarvan is via de Regio Gooi en Vechtstreek het ‘Mobiliteitsperspectief Crailo’ opgesteld. De provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en tevens GEM Crailo (de drie genoemde gemeenten) en de projectontwikkel..