Belgische Witblauwe koeien van Boerderij van de Muiderzee grazen lekker nabij het Naardermeer.
Belgische Witblauwe koeien van Boerderij van de Muiderzee grazen lekker nabij het Naardermeer. Foto: PR

‘De dames en heren ‘witblauw’ hebben wel een mooi en fijn leven’

Bedrijven

Het blijft een beetje dubbel: het idee dat de vrolijke, tevreden grazende koeien op deze wereld zijn om uiteindelijk op je bord te komen. “Maar de wetenschap dat ze het zo goed hebben gehad, maakt veel goed. Toch?”, vindt Corina Heijdra van de Boerderij van de Muiderzee uit Muiden.

Respect voor elk dier staat bij het vleesveebedrijf dat wordt gerund als een echt familiebedrijf centraal. “Ons doel is een eerlijk stukje vlees op het bord van onze klanten afleveren en dat doen we door de keten kort en transparant te houden.”

We worden bewust. Bewust van onze omgeving, bewust van ons gedrag en bewust van wat we eten. Liepen we jaren terug met tassen vol vlees de ‘kilo-knal-winkels’ uit, tegenwoordig willen we weten waar ons voedsel vandaan komt. “Wij weten dat al jaren,” zegt Corina, “en wij fokken onze eigen Belgische witblauw koeien. En die laten we lekker grazen. De koeien die je bij het Naardermeer ziet grazen, zijn van ons.” Deze dieren dragen bij in het overgangstraject van landbouwgrond naar natuurgebied door het..