De vuilnisbelt aan de Boslaan.
De vuilnisbelt aan de Boslaan. Foto: Bewoners Boslaan

Dreigend miljoenentekort voor GAD

NAARDEN Om een dreigend tekort van ruim drie miljoen op te vangen, presenteerde de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) vorige week tijdens een webinar aan gemeenteraden een aantal bezuinigingsmaatregelen.

Zo wordt voorgesteld om het restafval nog maar eens in de vier weken (nu eenmaal per drie weken) op te halen en het gft-afval te halveren naar eens per twee weken. Ook is weer bedacht om de gele PMD zakken niet meer via de supermarkt beschikbaar te stellen en mogen verenigingen geen oud papier meer ophalen. Tegelijkertijd is de GAD van plan de inwonersbijdrage te verhogen. Deze maatregelen grijpen direct in op de dienstverlening naar inwoners, meent Hart voor BNM. Reden om het college te bevragen.
"Het lijkt wel alsof de dienstverlening aan de inwoners niet meer centraal staat”, zegt Hart voor BNM-raadslid Richard de Rooy. "Wij maken ons zorgen over deze plannen. Ook in de restafvalbak zit vaak afval dat na een kleine maand in de bak echt gaat rotten en stinken. Datzelfde geldt voor het gft-afval na twee weken; zeker in de zomermaanden vind je dan al snel vliegen en zelfs maden in je container.” Hart voor BNM vindt dat inwoners hun afval makkelijk kwijt moeten kunnen, zonder dat het al te vies wordt. "Dat is op dit moment al vaak genoeg een probleem.

'Gemeenteraden krijgen geen goed beeld'