Maandelijks verzamelen zich op zondagmorgen tientallen vestingbewoners om de rotzooi van een ander op te ruimen.
Maandelijks verzamelen zich op zondagmorgen tientallen vestingbewoners om de rotzooi van een ander op te ruimen. Foto: © Bob Awick

'Het loopt echt de spuigaten uit'

NAARDEN De groepen Troeptrimmers en Vuilnisvaart hebben zondagochtend de berg zwerfafval - zowel te land als te water - aangepakt. Wethouder Alexander Luijten en wijkadviseur Annemarie van Embden waren van de partij en uitten hun waardering voor de betrokken groep Vestingbewoners. Uiteraard namen ze ook zelf de afvalknijper ter hand.

Ook Boenk van Marle (voorzitter van Bewonersplatform Naarden-Vesting) en Mark van den Bos (directeur Monumentenbezit) deden mee. De vrijwilligers verzamelen zich elke eerste zondag van de maand om de achtergelaten troep op te ruimen. Ook vaart een groep booteigenaren regelmatig door de grachten om afval uit het water op te pikken. Op zaterdag 20 februari was er zelfs een tussentijdse opruimsessie ingelast om het achtergelaten afval van schaatsers aan te pakken.
Het achterlaten van troep op de wallen en in de grachten loopt echt de spuigaten uit, terwijl het warme weer nog moet komen, laat Fleur Lempers, bestuurslid Communicatie voor het Bewonersplatform Naarden-Vesting, weten. "Hoe krijgen we mensen zover om zélf hun troep op te ruimen? Wat meegenomen wordt, kan ook weer mee teruggenomen worden, zou je denken.” Naar aanleiding van klachten over overvolle prullenbakken in de vesting heeft de gemeente extra containers geplaatst en gaat bekijken of het ophaalschema eventueel aangepast en aangescherpt kan worden. "Een compliment waard."