Orkest-project invoeren op scholen

BUSSUM Is er in de nieuwe Cultuurvisie van de gemeente Gooise Meren straks ook plek voor een Orkest-project? Dat vragen initiatiefnemers Coen Schimmel (directeur De Gooische Muziekschool) en zeven muziekverenigingen uit Gooise Meren zich af. Daartoe wordt in elk geval binnenkort een voorstel ingediend. 

"Muziekverenigingen in Gooise Meren maken zware tijden door omdat het moeilijk is om leden aan zich te verbinden en onbekend maakt onbemind. Daarom zijn wij bezig om dit immateriële erfgoed een plek te geven", legt Schimmel uit. Hij heeft zeven verenigingen samengebracht en samen met zijn muziekschool willen zij dat op basisscholen aandacht komt voor harmonie- en fanfareorkest (HaFa). "Hoe? Door de kinderen in aanraking te brengen met de instrumenten en de verenigingen die daar achter zitten en hen te enthousiasmeren om samen muziek te maken."
Op de Bussumse Montessorischool loopt dit orkestproject al met klassieke instrumenten als viool, cello, piano en gitaar. "Dankzij gelden van de voormalige Stichting Jubal uit Weesp, en iedereen is razend enthousiast.” Schimmel is ervan overtuigd dat het heel goed is als jeugd met elkaar opgroeit binnen een muziekvereniging. "En dat moet met weinig middelen vanuit de overheid gestimuleerd worden”, meent Schimmel. "Muziek heeft wel weer plek gekregen binnen het basisonderwijs, maar we moeten er flink voor knokken om dat overeind te houden.”