Afbeelding

Bijna fataal

De herfst is het seizoen voor paddenstoelen. Toch is het in de zomer ook vaak goed zoeken, denk maar aan de cantharellen. Helaas gebeuren er zelfs met een beperkte soortenaanbod toch gevaarlijke situaties. Zoals kortgeleden bij mij in de buurt. Een kennis van mij gaat al jaar en dag op pad om in het wild een maaltje paddenstoelen te plukken.

Sociaal voelend als hij is deelt hij ook vaak aan vrienden en bekenden de lekkere uit. Omdat onze paddenstoelman nog steeds gezond en wel is, gaan we er van uit dat hij precies weet wat hij weggeeft. Totdat ik onlangs fietsend in de buurt van Annashoeve bij Hilversum een telefoontje kreeg. Nogal paniekerig, want de dame die mij belde voelde zich helemaal niet lekker. Wat bleek? Ze had de vorige dag paddenstoelen bereid die ze had gekregen van voornoemd persoon. Ik raadde haar aan veel melk te drinken en vooral een stukje van wat ze gegeten had te bewaren. Zelf belde ze 112 en werd met grote spoed naar het ziekenhuis gebracht. Ze bleek een panteramaniet vergiftiging opgelopen te hebben. En daar hebben we het al! Deze amaniet is giftig, terwijl de andere, de parelamaniet, mits goed toebereid, eetbaar is. Een kwestie van kennis van de materie hebben. 

De amanietenfamilie is berucht door o.a. de rood-met-witte-stippen paddenstoel en de groene knolamaniet. Alles is goed afgelopen, maar grote waakzaamheid blijft een vereiste!