“Het eerste calisthenicspark in Bussum is er, aan een tweede wordt gewerkt,” grijnst Odmar.
“Het eerste calisthenicspark in Bussum is er, aan een tweede wordt gewerkt,” grijnst Odmar. Foto:

'Eerste park is er, aan tweede wordt gewerkt'

Calis... wat? Niet zelden krijgt Odmar (28) een verbaasde blik als hij vertelt wat zijn passie is. Calisthenics. Zo schrijf je het, zo spreek je het uit. Wat het is? Een training waarbij je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht. En omdat je dat altijd bij de hand hebt, kun je overal ‘calisthenicsen’. Veel gemeenten zien het nut van parken waar de sport kan worden beoefend. “Het eerste park in Bussum is er, aan een tweede wordt gewerkt”, grijnst Odmar. 

In mei van dit jaar was Odmar aanwezig bij de opening van het park aan de Landstraat-zijde. “Het is echt fantastisch dat de gemeente dat doet. Je hebt geen idee hoe sporten samen en in de buitenlucht verbroedert. Er ontstaan vriendschappen die zonder zo’n park nooit waren ontstaan.” En Odmar kan het weten. Als professioneel calisthenics-atleet heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt.

Achttien jaar was ‘ie toen hij kennismaakte met de sport. Hij woonde in Amsterdam en trainde dagelijks in het Amsterdamse Bos. “Hoe? Met mijn eigen lichaamsgewicht. Dus push-ups, squats, dips en pull-ups. Als je dat kan en als je dat dag-in-dag-uit traint, kun je ver komen”, somt de sportieve Bussumer op. Zijn dagelijkse gezwoeg had een doel: hij wilde graag bij het leger, bij de Luchtmobiele Brigade. En daarvoor was een ijzeren conditie van groot belang. Hij maakte grote indruk tijdens de toelatingstest, maar werd niet uitgekozen; hij was te licht. Twintig push-ups in twee minuten, 2,8 kilometer rennen in twaalf minuten, hij draait zijn hand er niet voor om. Want naast zijn dagelijkse training, loopt hij negen kilometer hard.

Beveiliger

“De test bij het leger was dus geen probleem, maar mijn lichaamsgewicht wel. Ik besloot de opleiding tot beveiliger te gaan doen en heb mijn diploma ook behaald.” Dat zijn droom niet doorging, betekent niet dat hij niet meer dagelijks in het bos aan het trainen is. Het leuke van buiten sporten vindt de Bussumer dat je altijd contact met mensen hebt. “Mensen zijn nieuwsgierig. Ze vragen zich af wat ik aan het doen ben. Ook jongeren en voor je het weet ontstaan er spontaan trainingsgroepjes.”

Pampi

Odmar wordt al snel ‘ontdekt’ door de mannen van calisthenicsteam Bar-MonsterZ. De leider van het team wil weten wie Odmar is. “Hij zei: wie is die gast? Hij is niet bang. We geven hem de bijnaam Pampi. Dus in de sportwereld heet ik Pampi, en dat is een naam voor iemand zonder vrees, die lef heeft. Ik maakte een back-flip van een stang, ik deed twee moves na en ik werd gevraagd om in het team te komen.”

Als hij tegen het team zegt dat hij wil leren freestylen wordt hem dat afgeraden. De boodschap: zorg er eerst maar voor dat de basis, de fundering, als een huis staat. Dat houdt in: 100 pull ups, 40 dips, 30 diamond push-ups, 10 dead hang muscle ups maken. Binnen vijftien minuten. Zonder dat hij het wist, schreef Bar-MonsterZ Pampi in voor een wedstrijd. “Zo werd dat gezegd: we hebben je ingeschreven voor een wedstrijd. Nou, dat was het dus niet, het was het Nederlands Kampioenschap. Streed ik opeens tegen zestien andere sporters die jarenlang mijn helden waren geweest. De winnaar van het NK zou doorgaan naar Moskou waar de WK werd gehouden.”

‘Nou, ik kan je zeggen: dat voelde alsof ik eerste was geworden’

Tijdens het NK overleeft Odmar de eerste ronde en ook de tweede ronde blijft hij staan. “Was ik gewoon tweede geworden! Stond ik tussen mijn helden. Nou, ik kan je zeggen: dat voelde alsof ik eerste was geworden.” Zijn missie is duidelijk: het calisthenics-virus verspreiden. Ervoor zorgen dat mensen weten wat het is, wat het inhoudt en hoe leuk en gezond het is eraan mee te doen. “Ik wil community’s stichten en mensen enthousiasmeren. Regelmatig verzorg ik met de andere leden van Bar-MonsterZ demonstraties, ook als er in gemeenten calisthenicparkjes worden geopend. Dat is zo leuk om te doen.”

Druk is hij met nog een calisthenicspark in Bussum. De laatste gesprekken over subsidies worden gevoerd en dan springt het licht op groen. “Dat zou echt cool zijn. Heel Bussum aan het sporten krijgen”, lacht Odmar. Een tip voor starters heeft hij: focus op de basis. “Richt je vooral op de push-ups, de pull-ups en dips. Doe alles met je eigen lichaamsgewicht en maak gebruik van elastieken zodat het wat makkelijker gaat en je de beweging goed onder de knie krijgt.”

De sport wil hij in de toekomst nog groter en bekender maken en misschien op den duur wel een calisthenicsgym openen. Omdat het mensen zoveel brengt. “Als ik alleen ben train ik met een muziekje op. Na de workout ben ook blij dat ik het weer heb gedaan. Ik ben lekker buiten in de frisse lucht bezig en geniet van het zonnetje en de vogels, wat wil je nog meer?”

Op zijn Instagram is meer informatie te vinden: pampi_Barmonsterz