De vrijwilligers zijn hartstikke blij dat ze weer aan de slag kunnen. V.l.n.r. Janny Troost, Marian Bijvoet en Patricia Sipman.
De vrijwilligers zijn hartstikke blij dat ze weer aan de slag kunnen. V.l.n.r. Janny Troost, Marian Bijvoet en Patricia Sipman. Foto: © Bob Awick

‘Het was heerlijk,
heerlijk, heerlijk'

Filmhuis Bussum is weer open en hoewel het nog niet helemaal als vanouds is  - mensen dragen nog altijd een mondkapje, moeten afstand houden, het aantal bezoekers is beperkt en er wordt gewerkt met spatschermen - zijn de vrijwilligers dolblij. Zij hebben net als de overige 130 medewerkers bijna zes maanden gewacht om weer actief te worden bij het filmhuis. We spraken met drie van hen.

“Het was heerlijk, heerlijk, heerlijk. Ik ben zo blij”, zegt Janny Troost (66). Zij is barmedewerkster en -coördinator. Ze werkt twee dagdelen per week in het Filmhuis aan de Brediusweg. “Het is ook zo ontzettend leuk om hier te werken. Lange tijd was er niets en dan verlang je er extra naar. Het was ook heel fijn om mijn collega’s te zien; zij voelen als familie.” Prachtig vond ze het dat de bezoekers ook zo vrolijk waren. “Zij kregen bubbels en dansten op de rode loper. Dat was zo grappig.” Ze hoopt dat we corona snel achter ons kunnen laten en dat de sfeer van weleer weer snel terugkomt. “En dat het weer snel vol zit, want: hoe drukker het is, hoe leuker het voor ons werken is. Want een praatje met de mensen is natuurlijk altijd leuk.”

Janny is alleenstaand, heeft geen familie en sinds kort met pensioen. Ze kwam bij het filmhuis terecht nadat ze ruim acht jaar geleden bij een reorganisatie ontslagen was. “Tussen het solliciteren door ben ik hier gaan werken”, vertelt ze. De Bussumse kende het filmhuis wel, maar kwam er niet vaker dan eenmaal per jaar. “Nu ga ik heel vaak, want er worden zoveel geweldige films gedraaid. Maar ja, daar kwam ik toen pas achter.” Ze ervaart de coronatijd als moeilijk. “Heel veel mensen zijn eenzaam (geweest). Ik vond het bij tijd en wijlen heel erg zwaar.” Al zegt ze wel dat het de ene dag beter gaat dan de andere. “Dan genoot ik in mijn tuin.” 

Ook de sinds vijf jaar gepensioneerde Patricia Sipman uit Laren vond het enig om weer aan de gang te kunnen met haar vrijwilligerswerk. “Het was zo leuk, ook voor al die enthousiaste mensen die weer naar de film konden. We hadden ook gelijk een uitverkochte zaal.” Momenteel wordt ze ingezet als publieksmederwerkster (”vraagbaak voor iedereen”), maar gezien de huidige coronarestricties vindt ze dat ‘saai’. “De mensen komen een kwartier voor tijd binnen en gaan direct de zaal in. Ik ontvang hen en leg de regels uit, maar zodra de zaaldeur sluit, moet ik wachten totdat de film is afgelopen. Dan zit je momenteel in je eentje; de barmedewerker gaat naar huis. Ik moet dan wel blijven, omdat er altijd mensen uit de zaal kunnen komen.” Zodra het weer kan verkoopt zij weer de tickets aan de kassa en zal ze weer in de zaal te vinden zijn.

De Larense (70) is al acht á negen jaar Filmhuis-vrijwilliger. Ze noemt het een heerlijke plek waar ze met gelijkgestemden (”150 collega’s”) over film kan praten. “Dat maakt het zo leuk om met deze enthousiaste mensen samen te werken.” Voor haar stond vast dat ze ook na haar pensioen actief en werkend wilde blijven. “Daarom zocht ik een vrijwilligersbaan in mijn eigen omgeving. En daar moet je op tijd mee beginnen. Bovendien ben ik ontzettend geïnteresseerd in films. Het is overigens niet haar enige vrijwilligersjob. “Ik ben filmprogrammering in het Brinkhuis in Laren”, vertelt ze. “Dus voor mij is het heel leuk om in Bussum te werken om te zien welke films het goed doen, zodat ik ze in Laren kan programmeren.”

Marian Bijvoet:

Binnenkort komen er vacatures voor barmedewerkers en publieksmedewerkers. Houd daarvoor de website van Filmhuis Bussum in de gaten. Janny: “Als vrijwillig mag je ook regelmatig gratis naar films.” Ook geeft het haar het ‘gevoel dat je ergens bij hoort’. En niet te vergeten: “De sfeer in het geweldige gebouw is super.”