Afbeelding
Foto: © Bob Awick

NS/ProRail drukt even pauzeknop in

Er wordt bij station Naarden-Bussum volop geklust. Het stationsgebouw krijgt een flinke opknapbeurt, maar voor de ontwikkeling van het stationsgebied drukt de NS/ProRail even de pauzeknop in.

Vorig jaar werd er er al een nieuwe doorgang gemaakt bij de AH To Go richting perron 1, dat is verbreed en gerenoveerd. Ook is de stationshal voorzien van nieuwe vloertegels. De gevel van het stationsgebouw en de zijvleugels worden deze zomer gerenoveerd. Daarnaast wordt er gewerkt aan nieuwe toegang aan een tweede, westzijde (achterzijde) van het station. Doordat er drie treinsporen zijn verwijderd is er ruimte ontstaan, waarna samen met belanghebbende het plan voor de tweede entree is ontwikkeld. 

‘Zij zeggen niet zeker te zijn wat betreft de reizigersaantallen na corona’

Dat wordt gewoon aangelegd, zo vertelt burgemeester Han ter Heegde bij lokale omroep Gooi TV. Wel wordt er een pas op de plaats gemaakt wat betreft de totale ontwikkeling van het stationsgebied. Door het coronavirus blijkt de tijd nog niet rijp te zijn om gemaakte plannen uit te voeren. “Dat is met name ingegeven door NS/ProRail”, aldus Ter Heegde. “Zij zeggen niet zeker te zijn wat betreft de reizigersaantallen na corona en of het ooit weer zo veel wordt. Men aarzelt.”

Wachten

Het betreft de brede inpassing van het station, zoals een nieuw P+R terrein met kentekenherkenning aan de achterzijde met plek voor 97 auto’s - waaronder vier laadplekken voor elektrische auto’s -, een nieuwe fietsenstalling, groenvoorzieningen en een plein met een ‘Kiss and Ride’-strook. De werkzaamheden zouden na de zomer van start gaan en medio 2022 afgerond zijn.

De plannen voor station Naarden-Bussum is een grote investering voor NS/ProRail. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom begrip dat er gewacht wordt met het uitgeven van het geld. 

Thuiswerken

Twee dagen op kantoor en drie dagen thuis: dat heeft een vervoersconsequentie’

De reden van uitstel heeft alles te maken met het coronavirus. Vervoersbedrijven zijn nog onzeker over welke effecten de corona-periode op de toekomstige reizigersstromen zal hebben. “Het belangrijkste punt is dat veel mensen hebben gemerkt dat thuiswerken heel goed kan”, zo denkt de burgemeester van Gooise Meren. “Als je vroeger vijf dagen in de week werkte en vervoerd moest worden, en dat worden nu twee dagen op kantoor en drie dagen thuis dan heeft dat een vervoersconsequentie. Deskundigen verwachten dat er zoiets zal ontstaan en mensen in plaats van 100 procent straks 40 tot 50 procent van de tijd op het werk zullen zijn.”

Wanneer er meer duidelijkheid komt over de ontwikkeling van het stationsgebied is nog niet bekend.