Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet.
Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. Foto: Nichon Glerum

Kunstsector bloeit weer op

Met de versoepelingen die dit weekend doorgang vinden gaat ook eindelijk de kunstsector na maanden weer van het slot. Theaters moesten hun deuren tijdens de laatste lockdown gesloten houden, maar kunnen nu weer voorstellingen aanbieden. Tot opluchting van organisatoren. 

Johan Hoogeboom van Podium DeMess in Naarden sprong een gat in de lucht toen tijdens de afgelopen persconferentie duidelijk werd dat theaters weer gasten mogen ontvangen. Meteen zond hij een nieuwsbrief met nieuwe voorstellingen naar de Vrienden van DeMess, waarbij de kaartjes de deur uit vlogen. “Snel hè”, vertelt hij enthousiast. “Er zijn meteen veel kaarten verkocht en veel voorstellingen zijn zo goed als uitverkocht.”

De afgelopen maanden heeft het Naardense buurttheater in de Vesting het niet gemakkelijk gehad. Naast de financiële situatie - want Podium DeMess overleeft zonder subsidie, met enkel coronasteun voor de vaste lasten de afgelopen maanden - was het ook lastig dat voorstellingen steeds geen doorgang konden vinden. Hoogeboom: “We hadden vanaf januari allemaal voorstellingen staan die geannuleerd of doorgeschoven moesten worden. In sommige gevallen, zoals bij Gerard Alderliefste die volgend weekend bij ons speelt, is het wel vier keer verplaatst. Toch is het bijzonder dat mensen zo trouw bij elke nieuwe datum zeggen: ‘We komen wel’. Er zijn nauwelijks kaarten teruggegeven. Dat is voor ons ook heel fijn, waardoor we nu meteen open kunnen.”

Plekken schaars

‘Het duurt nog wel even voor dat evenwicht weer hersteld is’

Hoogeboom vreesde dat de cultuursector er erger aan toe zou zijn. “We zijn nog geel gezond. Daar ben ik blij om en had ik niet verwacht. Ik zag het zwaar in voor de sector; dat de helft van de theaters failliet zou zijn. Gelukkig valt het heel erg mee.” Daarbij staan artiesten te springen om weer te mogen spelen, al zijn de plekken om op te treden schaars. Grote theaters houden de deuren nog vaak gesloten, doordat het door het maximum aantal bezoekers nog niet rendabel is. Hoogeboom: “Net al dat er 400 films staan te wachten voor de bioscoop, is dat met theatervoorstellingen ook zo. Artiesten willen weer, maar plekken zijn schaars als iedereen tegelijk wil. Het duurt nog wel even voor dat evenwicht weer hersteld is.”

Podium DeMess is een van de eerste die weer concerten organiseert in Gooise Meren en trapt komende zondag af met Mess Jazz: Tico y Aguabajo ‘Upside Down Summer Tour!’, met aansluitend nog twintig voorstellingen deze maand waar plek is voor 20 gasten per voorstellingen. Hoogeboom is de afgelopen dagen dan ook druk met de voorbereidingen, al valt de drukte mee. “We hadden al een hoop gedaan, omdat er steeds een kans was dat we weer open mochten. De afgelopen periode hebben we ook al voor het nieuwe seizoen gepland”, vertelt hij vol enthousiasme. Tussen neus en lippen door verklapt hij alvast dat cabaretier Sanne Wallis de Vries het theaterseizoen op 11 september zal aftrappen. 

In juli en augustus is Podium DeMess gastheer voor workshops en documentaires die onderdeel zijn van het FotoFestival Naarden 2021, dat 3 juli van start gaat. Mogelijk zitten er, aanvankelijk van verdere versoepelingen, nog meer (kleine) concerten in het vat voor deze zomer. Voor geplande voorstellingen van afgelopen maanden waar nog geen kaartjes voor verkocht waren is met de artiesten afgesproken dat ze volgend seizoen weer mogen komen.

‘Onschatbare waarde’

Ook organisator Albert Adams is verheugd dat de kunstsector eindelijk weer tot leven komt. Vanaf het moment dat er groen licht voor de theaters was, werd hij overspoeld door mailtjes en telefoontjes van mensen die om een nieuw seizoen concerten vroegen. Adams’ Proefkamerconcerten in de Grote Kerk Muiden, die publiek uit heel Nederland trekken, gaan daarom vanaf volgend weekend weer van start. Adams: “Ik had al twee concerten gepland voor 30 bezoekers, maar nu met de verruiming van de maatregelen is dat uitgebreid naar 50. Dat is heel fijn.” 

‘Het publiek heeft enorm behoefte aan kleinschalige en veilig geregelde concerten’

Op zaterdag 12 juni start de Muidense organisator met een concert van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet dat een laagdrempelig, feestelijk programma met de toepasselijke titel ‘Oude en nieuwe wereld in muziek en wijnen’ brengt. “De wereld voor en de wereld met Covid-19 zal zeker aandacht krijgen en er wordt - uiteraard veilig - getoast op de onschatbare waarde van de Kunsten”, aldus Adams. “Het publiek heeft na de heropening van de maatschappij in juni enorm behoefte aan kleinschalige en veilig geregelde concerten.” En om die concerten veilig organiseren draait de ervaren organisator zijn hand niet voor om. Adams: “In de Grote Kerk van Muiden wordt het publiek begeleid naar hun plaatsen, die op 1,5 meter afstand zijn van die van andere huishoudens. Er is desinfectie voor de handen en er wordt geventileerd. Het is veiliger om naar een concert te gaan dan bij de Maxis boodschappen te doen.