Afbeelding
Foto: Enter Media

GAD-antwoorden leiden tot immense verbazing

Hart voor BNM heeft onbevredigende antwoorden gekregen op haar vragen die gesteld zijn naar aanleiding van de aangekondigde GAD-bezuinigingen. Fractievoorzitter Marieke le Noble is not amused

“Zo blijkt de voorgenomen ‘optimalisatie van de ophaalfrequentie’ weliswaar te bestaan uit een bezuiniging van 300.000 euro door het restafval nog maar eens per vier weken op te halen, en door het gft-afval nog maar eens in de twee weken op te halen wordt een besparing van 1,2 miljoen euro gerealiseerd, maar het verhogen van de frequentie van het ophalen van het pmd kost maar liefst 650.000 euro extra”, zegt Le Noble. “Hadden wij daar niet naar gevraagd, dan was dat niet duidelijk geworden. Het is wat ons betreft misleidend om die extra kosten onder het kopje bezuinigingen te scharen.”

‘Wij vinden dit echt schandalig, dat kun je toch niet van mensen verwachten’

En het wordt nog erger, meldt Le Noble. Wanneer het restafval eens per vier weken wordt opgehaald, zijn er ‘aanvullende beleidsmaatregelen’ nodig voor luiers en incontinentiemateriaal. “Nu blijkt dat de mensen met hun luiers en incontinentiemateriaal zelf op zoek moeten naar een ondergrondse container bij hen in de buurt, waar ze dit dan in kunnen stoppen! Wij vinden dit echt schandalig, dat kun je toch niet van mensen verwachten; zeker als het ouderen betreft, maar ook gezinnen met jonge kinderen. Waar moeten zij die luiers bewaren? En hoe krijg je dat handig en fris naar een ondergrondse container ver bij jou vandaan”, vraagt Le Noble zich onthutst af.

En over het ophalen van oud papier is volgens Hart voor BNM ook het laatste woord nog niet gesproken. De GAD wil stoppen met het ophalen van oud papier door verenigingen, stichtingen en scholen, omdat dit teveel geld kost. Ondertussen heeft de GAD ‘jarenlang flink heeft verdiend aan deze constructie omdat verenigingen minder betaald kregen dan waar de GAD het papier voor kon verkopen’. Misschien kan er in overleg met de verenigingen gekeken worden naar een alternatief, is de suggestie van Hart voor BNM. “Kan de 73.000 euro die het extra kost als de GAD het papier zou ophalen voor een deel met de verenigingen worden verrekend? Want dit helemaal bij hen weghalen is voor ons veel te kort door de bocht.”

‘Pas als je goed doorvraagt kom je er achter hoe dingen echt in elkaar zitten’

Le Noble zegt dat zijn en haar fractiegenoten zich ‘echt zorgen maken over de bezuinigingen’. “En hoe weinig transparant daarover wordt gecommuniceerd. Pas als je goed doorvraagt kom je er achter hoe dingen echt in elkaar zitten, en dan nog blijven antwoorden vaag. Zo wordt er bijvoorbeeld aangegeven dat het mobiele scheidingsstation 25.000 euro per jaar kost, en dat het één dag per week wordt ingezet. Terwijl op de site van het GAD staat dat het mobiele scheidingsstation vijftien dagen per maand bijna vier dagen per week word ingezet. Waar komt dat verschil vandaan? Intussen zie je in de bezuinigingsplannen van de GAD niets terug over het terugbrengen van overhead, of het uit- of afstellen van niet strikt noodzakelijke investeringen. Er wordt alleen maar fors ingegrepen op de dienstverlening naar de inwoners.” Hart voor BNM gaat tijdens de komende politieke avond nog kritisch in gesprek over de GAD-bezuinigingen.