Vesting-alcoholverbod in de maak

NAARDEN Het college komt volgende week met een uitgewerkt alcoholverbod voor Naarden-Vesting. Dat laat wethouder Nico Schimmel weten. Hij weet nog niet hoe dat er exact gaat uitzien, maar het doel is om in Naarden-Vesting de overlast door grote groepen jongeren - vaak onder invloed van alcohol en drugs - drastisch te verminderen.

De jongeren vinden het heerlijk om met mooi weer op de vestingwallen te verpozen. "Het is een soort hotspot geworden", vertelt de wethouder. "Niet alleen voor jongeren vanuit onze eigen gemeente, maar ook van daarbuiten." Op de avond van Koningsdag liep het compleet uit de hand en heeft de politie - volgens de wethouder - gecontroleerd ingegrepen; alle jongeren die er niet wonen moesten de vesting verlaten.
Voor het alcoholverbod moet de gemeente een aanwijzingsbesluit nemen dat ook gepubliceerd wordt. "Hoe het verbod eruit komt te zien, voor wie het gaat gelden, voor welke periode/tijd en welke locatie wordt in het aanwijzingsbesluit duidelijk", zegt een woordvoerder van de gemeente. Naast het verbod van alcoholhoudende drank heeft burgemeester Ter Heegde ook besloten dat het toezicht door politie, boa's en beveiligingspersoneel in en rond Naarden-Vesting extra wordt verscherpt. Die maatregelen zijn vorige week woensdag al direct ingegaan. Ter Heegde: "We krijgen na een lange lockdown beetje voor beetje onze vrijheid terug; laten we die niet misbruiken. Wie dat wel doet, kan sancties tegemoet zien.”