Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Honkbalseizoen weer begonnen

Na een serie oefenwedstrijden en het Urbanus IM toernooi van afgelopen weekend gaat de vandaag de honkbalcompetitie voor HCAW van start. De Bussumers openen om 19.30 uur het seizoen tegen de Twins uit Oosterhout.

Het wordt  voor de mannen van coach Roy Berrevoets een lang en vooral slopend seizoen. De hoofdklasse bestaat uit acht ploegen. Zoals het programma van de honkbalbond er nu uitziet worden er tot half juli 42 wedstrijden gespeeld. De speeldagen zijn op donderdagavond, zaterdag en zondag. Het competitieprogramma kan nog worden aangepast indien het Nederlands team deelneemt aan de Olympische Spelen.

‘We hebben ons voor dit seizoen aanzienlijk weten te versterken’

HCAW heeft de gezonde sportieve doelstelling om zich dit seizoen te plaatsen voor de Holland Series, de finale om het landskampioenschap. Dat wordt een hele klus. “Maar”, zegt teammanager Frank Mooijman, “We hebben ons voor dit seizoen aanzienlijk weten te versterken. Er is veel ervaring bijgekomen. Gezien het intensieve competitieprogramma bestaat onze selectie uit 23 spelers. De verwachting is dat enkele jongens die op de ledenlijst staan maar nu nog in de Verenigde Staten verblijven zich gedurende het seizoen zullen aansluiten.”

Na de reguliere competitie plaatsen de beste vier ploegen zich voor de halve finale; de nummer één speelt tegen de nummer vier en nummers twee en drie een ‘best of seven’. De ploeg die het eerst vier wedstrijden wint, speelt de finale. Wie in de finale de eerste vier wedstrijden wint, is Nederlands kampioen 2021.

Vertrouwensbreuk 

In de sportwereld wordt een coach meestal ontslagen als gedurende het seizoen de resultaten tegenvallen. Bij HCAW was dat het geval nog voordat de competitie is begonnen. Vorig jaar november werd ambitieuze Austis Gibbs gepresenteerd als de nieuwe coach. Ruim een week geleden scheidden de wegen al tussen de Arubaanse coach en de Bussumse honkbalclub. In de voorbereidingsperiode werd duidelijk dat het niet klikte tussen Gibbs en de selectie, waardoor er een vertrouwensbreuk ontstond. Die breuk was onherstelbaar. Waarop het bestuur na overleg met de sectie topsport besloot de samenwerking met Gibbs per direct te beëindigen.

De 51-jarige Roy Berrevoets was als assistent-coach de afgelopen maanden al betrokken bij de hoofdmacht. Hij werd na het vertrek van Gibbs aangesteld als hoofdcoach. Een logische keuze aangezien het in deze periode het lastig is om iemand van buiten te vinden. Een nieuwe coach neemt altijd nieuwe inzichten mee en met de benoeming van Berrevoets is de continuïteit gewaarborgd. Het is voor de voormalige speler van HCAW de derde keer dat hij is aangesteld als eindverantwoordelijke. Dat was eerder in het seizoen 2007/2008 en in 2016.

Berrevoets is een man met ruim 35 jaar ervaring in de honkbalwereld. Hij begon met honkballen bij de Giants in Diemen. Hij maakte als 17-jarige in 1987 bij HCAW zijn debuut in de hoofdklasse. Hij ging niet meer weg uit Bussum. Hij speelde in vijf Holland Series: 1991, 1996, 1997, 1998, 1999. In de jaren ’96 en ’98 werd hij landskampioen. Hij sloot in 1999 zijn spelersloopbaan af maar keerde nog een keer terug in 2000 en 2004. Als eerbetoon werd zijn rugnummer 24 uit de roulatie genomen.