Impressie van de vier rijtjeswoningen en de twee-onder-een-kapwoning aan de Singelstraat.
Impressie van de vier rijtjeswoningen en de twee-onder-een-kapwoning aan de Singelstraat. Foto: Hans Paardekooper

Start bouw woningen Gieling duurt nog zeker half jaar

De Raad van State gaf vorige week goedkeuring aan het bestemmingsplan voor woningbouw bij stadscafé Gieling aan de Weesperstraat en de Singelstraat. Uiteraard is uitbater Hans Paardekooper blij met de uitkomst. “Alhoewel, de blijdschap is niet enorm”, zegt hij. 

“Maar dat heeft meer te maken met de langdurigheid van het hele project. Ik was dit hele verhaal lang al meerdere momenten heel blij, maar elke keer kwam er toch weer iets tussen. Als je dat een paar keer mee maakt word je een beetje murw en heb je toch de angst wat er nu nog weer uit de hoge hoed komt.” 

Vorig jaar zomer gaf gemeente Gooise Meren goedkeuring voor de wijziging van het bestemmingsplan, maar bewoners dienden bezwaar in. Een bewoner voerde dit op aan de Raad van State, die afgelopen week beoordeelde dat het bouwplan door de beugel kan. Nu de kogel dan toch écht door de kerk is staat Paardekooper praktisch niks meer in de weg om de woningen te realiseren.

Gemengde bestemming

Al twintig jaar geleden had Paardekooper voor ogen om op de plek van de feestzaal achter restaurant Gieling en het achterste gedeelte van zijn grond aan de kant van de Singelstraat uit te breiden. Om overlast voor de buurt te voorkomen werd de uitbreiding van het zalencomplex omgezet in woningbouw. In eerste instantie was de horeca-man van plan dertien woningen te bouwen, maar dit werd in de loop der jaren verminderd naar zes: een twee-onder-een-kapwoning genaamd ‘Werkhuizen’, en vier rijtjeswoningen genaamd ‘Atelierhuis’, ‘Winkelhuis’, ‘Muiderhuis’ en ‘Herenhuis’. Tussen de rijtjeshuizen en de twee-onder-een-kapwoning zit een steeg die leidt naar de gezamenlijke binnenplaats. 


Foto: Hans Paardekooper

‘Restaurant Gieling kan ik in de toekomst eventueel ook als woonhuis verkopen’

Daarbij blijft Restaurant Gieling bestaan; ook het terras aan de voorkant. “Iedereen dacht dat het gesloopt ging worden”, aldus Paardekooper. “Het enige wat ik heb aangevraagd bij de gemeente is om de horeca bestemming te veranderen in een gemengde bestemming. Dat houdt in dat als ik morgen geen zin meer heb in restaurant Gieling en er is niemand te vinden om het over te nemen, kan ik het in de toekomst eventueel ook als woonhuis verkopen.” Op de plek van restaurant Gieling kunnen in dat geval nog twee wooneenheden gerealiseerd worden. “Maar dat is nu nog niet aan de orde”, drukt Paardekooper op het hart. “We hebben het aangevraagd om de vrije hand te hebben in de toekomst.”

Zeker nog half jaar

Echter, de bouw van de nieuwe woningen aan de Singelstraat gaat niet meteen van start. Dat is nog van een aantal factoren afhankelijk, zo laat Paardekooper weten. “In eerste instantie moet de omgevingsvergunning nog worden afgegeven. Daar zie ik geen probleem in. Daarnaast moet ik een aannemer of bedrijf vinden die op dit moment wil en kan bouwen. Dat is niet eenvoudig in deze tijd. De voortekenen wijzen erop dat ze het heel erg druk hebben. Een andere hindernis is de financiering: worden het koopwoningen of ga ik ze verhuren? Dat is afhankelijk van hoe de bank er tegenover staat. Daar ben ik nu mee bezig.” Paardekooper denkt dat er nog zeker een half jaar tot drie kwart jaar nodig is voordat de eerste palen de grond in geboord worden.


 Foto: Hans Paardekooper

‘In kleine hoeveelheden met kleine auto’s aanvoeren en het in goede connectie met de buurt afstemmen’

Als de bouw eenmaal van start gaat, zal het ook niet binnen de kortste keren af zijn. De huizen worden traditioneel gebouwd met materialen die passen bij de rest van Muiden: geen kant-en-klaar prefabricage, maar gemetselde muren. Ook ligt er logistiek een uitdaging om al het bouwmateriaal op locatie te krijgen. “Op deze plek kun je geen enorme vrachtwagens grote dingen laten lossen”, zegt Paardekooper. “Dat is ook een zorg van de buurt. Je ziet in nieuwbouwwijk de Krijgsman dat ze snel kunnen aanvoeren en in korte tijd huizen kunnen neerzetten. Dat is met dit project niet aan de orde. We moeten het in kleine hoeveelheden met kleine auto’s aanvoeren en het in goede connectie met de buurt afstemmen zodat het goed georganiseerd kan worden.”

Parkeerplekken

Enkele buurtbewoners, waaronder de bezwaarmaker bij de Raad van State, maakten zich zorgen over de eventuele parkeeroverlast die de zes extra woningen in de smalle straat kunnen veroorzaken. Met gemeente Gooise Meren is op voorhand gesproken om op de plek van de nieuwe woningen ook ruimte voor parkeren te realiseren, zoals een garage. “In principe moet je als je een huis bouwt op eigen grond parkeren”, vertelt Paardekooper. “In Muiden zijn er veel plekken in de Mariahoeve, de Zeestraat en de Bouvy-wijk waar garages onder de huizen zitten, maar bij al die huizen wordt de garage vaak niet als zodanig gebruikt. Mensen maken er een extra kamer of een kantoor. Dus de praktijk leert dat een garage toch niet wordt gebruikt.” Gemeente Gooise Meren was het eens met dit standpunt en om meer parkeerplekken te creëren werd het verhoogde terrein achterin de Weesperstraat, voor het gemak ‘de bult’ genoemd, opnieuw ingericht waardoor tien extra parkeerplaatsen beschikbaar kwamen. Paardekooper investeerde mee in de aanleg van de parkeerplaatsen, waardoor op die manier ook plekken voor zijn nieuwe woningen beschikbaar kwamen.

Foto: Hans Paardekooper

‘Als straks de brandweer daar zit, zie ik dat als een zeer redelijk parkeeralternatief’

Enkele buurtbewoners vinden de plekken echter niet toereikend genoeg, alvorens er in de Vesting al een schaarste aan parkeerplekken is. Maar de Raad van State gelooft gemeente Gooise Meren, die stelt dat er voldoende parkeerplekken in de omgeving zijn om de parkeerbehoefte op te vangen, zoals parkeerterrein P1 even verderop.

Al vinden sommige bewoners het in verband met inbraakgevoeligheid niet fijn om daar hun auto te parkeren. Er zijn plannen om op korte termijn parkeerterrein P1 aan te pakken, waarna ook de brandweerkazerne daar naartoe wordt verplaatst. “Als straks de brandweer daar zit, zie ik dat als een zeer redelijk parkeeralternatief”, aldus Paardekooper.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding