Afbeelding
Foto: © Bob Awick

1.070 handtekeningen voor collegeleden

Pyotr en Saskia Reinders-de Ridder kunnen zich niets bij de nieuwe Vlietlaan-plannen voorstellen. Het aantal parkeerplekken wordt gehalveerd en klanten kunnen straks niet meer voor de deur bij de patisserie parkeren omdat daar door de gemeente een laad- en losplek voor vrachtwagens is bedacht. Ook wordt oversteken - door de komst van de middenberm - hartstikke onveilig, menen zij.

Begin deze maand is het echtpaar dan ook een handtekeningenactie gestart in de hoop de plannen nog te kunnen keren. Het resultaat: 1.070 handtekeningen van De Ridder-klanten. Op een enkeling na heeft iedereen getekend, maar klanten ondertekenen de petitie nog altijd, vertelt Reinders. “En als wij onze klanten de nieuwe situatie voorleggen, valt hun mond open van verbazing. Niemand begrijpt dat de gemeente dit op deze manier wil. Net als wij onderschrijven zij de gevaren voor alle weggebruikers.”

Participatie

Het koppel heeft ook sterk het gevoel dat het prestigeplan van wethouder Schimmel coûte que coûte deze collegeperiode er doorheen gedrukt moet worden, terwijl de meeste Vlietlaan-ondernemers liever het huidige plan in de prullenbak zien verdwijnen en dat er dan samen met bewoners, ondernemers, gemeente en andere betrokkenen aan een nieuw plan wordt gewerkt. Want volgens Reinders is er in deze huidige situatie van participatie geen sprake. “Er wordt niet naar ons geluisterd en we voelen ons besodemieterd en in de kou gezet door wethouder Schimmel, die eerst ruiterlijk toegeeft hoe belangrijk het is wanneer je klanten voor de deur kunnen parkeren - hij zegt zelf als ondernemer te zijn vertrokken omdat ‘zijn’ parkeerplaatsen voor winkelend publiek door vergunninghouders werden gevuld - maar haalt vervolgens bij ons de parkeerplaatsen weg. Wij snappen het niet meer. Laat je geen zand in de ogen strooien met mooie artist impressions van een nieuwe, groene Vlietlaan”, waarschuwde Pyotr Reinders al eerder.

‘Overigens zien we de parkeerautomaten nergens in de tekeningen terug’

De ondernemers kennen de Vlietlaan als de beste; ze werken en wonen er al sinds 2002. Ze hebben dan ook een veel beter idee voor de herinrichting van de Vlietlaan. Daarbij wordt de middenberm, die de rijbanen in tweeën splitst, buiten beschouwing gelaten. Reinders: “Maak van de aangekochte groenstrook tussen de bomen en de geluidswal een parkeerkoffer voor bezoekers en vergunninghouders met twee of drie in-/uitritten. Realiseer langs de geluidswal parkeren voor vergunninghouders en schuin inparkeren tussen de bomen voor bezoekers van het centrum. Op deze wijze kan iedereen rustig en veilig in en uit zijn auto stappen en zich verzamelen op het aansluitende trottoir en daar indien nodig een parkeerkaartje kopen. Zo blijft de oversteek over de dubbele rijbaan naar de tegenovergelegen winkels en het trottoir veilig en overzichtelijk.”
Door de parkeerkoffer is er ruim baan voor de fietsers, zo meent de ondernemer. “Zij worden op deze manier niet gehinderd door fileparkerende auto’s. En als de dubbele rijstrook behouden blijft is het niet nodig om vrachtwagenopritten te maken omdat het verkeer er dan omheen kan. Tevens kan op deze manier de bomenrij behouden blijven en hoeven er geen bomen gekapt of verplaatst te worden. Leuke lage haagjes langs de trottoirs geeft een leuk groen laaneffect. Bij dit idee is er ook nog genoeg ruimte voor onze winkelstrook die iets terug ligt om wat parkeerplaatsen te maken voor stop en go en mindervalide parkeerplaatsen.” Dus? “Veeg het huidige plan van tafel en maak een nieuwe en luister naar de ondernemers, want dat is tot op heden niet goed gebeurd”, blijft Reinders zeggen. 

Bewonderenswaardig

Wethouder Nico Schimmel laat weten dat hij groot respect heeft voor de firma De Ridder. Hij noemt de geleverde inspanning van het echtpaar ‘bewonderenswaardig’. “En het is een mooi democratisch recht dat ze de handtekeningen aan de burgemeester en mij hebben aangeboden. We nemen het allemaal heel serieus, maar we hebben wel een verschil van inzicht op vooral parkeren en verkeersveiligheid. Wíj kijken gemeentebreed en niet alleen vanuit het perspectief van de ondernemer. Dat nemen we natuurlijk wel mee, maar er zijn meer belangen”, laat Schimmel weten. Heeft de petitie, waarbij Reinders extra aandacht vraagt voor meerdere knelpunten, nog effect op de plannen? “De petitie heeft geen invloed meer op de uitvoering zoals die gaat plaatsvinden, maar we hebben in de ontwikkeling wel rekening gehouden met flexibele parkeermogelijkheden. Als inderdaad zou blijken dat wij het parkeren verkeerd hebben ingeschat - wat wij (en de raad) overigens helemaal niet denken want wij zijn ervan overtuigd dat dit het beste plan is - dan is er de flexibele strook langs de gehele lengte van de winkelzijde.”

‘Dat geeft een verlichting van ongeveer 50 procent van de parkeerplaatsen’

De fundering wordt daar - volgens Schimmel - dusdanig stabiel dat er mogelijkheden zijn voor het creëren van - indien nodig - meer laad- en losplaatsen. Het kan ook zijn dat deze posities als parkeerplek in gebruik genomen kunnen worden. “Dat kan van tijdelijke aard zijn.” De wethouder doelt hiermee op de Olmengarage die op het punt staat om opgeknapt dan wel sloop/nieuwbouw te krijgen. “Dan hebben we tijdelijk geen parkeergarage en dan zou de flexibele strook voor parkeren gebruikt kunnen worden”, aldus Schimmel die zich terdege bewust is dat het aantal parkeerplekken op de Vlietlaan met de herinrichting afneemt. Maar daar heeft hij een oplossing voor: vergunninghoudende ondernemers zullen vanaf volgend jaar in de Olmenlaan-garage moeten parkeren. “Dat komt dan ook op de vergunning te staan. De nieuwe parkeerverordening gaat daar iets over zeggen en die hopen we voor de zomer door de raad te loodsen. Voordat de ontwikkeling van de Vlietlaan klaar is moet dat geregeld zijn. Dat geeft een verlichting van ongeveer 50 procent van de parkeerplaatsen en daarom denken wij dat het aantal parkeerplekken in het nieuwe plan voldoende is om capaciteit te bieden aan de bezoekers.”

Ontwerpplan

De gemeente gaat echter nu wel het plan (het ontwerpplan is vastgesteld) uitvoeren - “gefinetuned door de ondernemers en door de raad geaccordeerd” - waarbij alle aspecten die in de petitie worden aangestipt zijn gewogen. Schimmel geeft aan dat het verblijven in het centrum meer ruimte krijgt dan bijvoorbeeld het parkeren. “Bereikbaarheid is heel belangrijk, maar de Vlietlaan kent op dit moment een heel onveilige situatie en daarom staat verkeersveiligheid echt bovenaan.” Hij begrijpt dat er een discrepantie kan zijn tussen hetgeen wat inwoners een verbetering zouden vinden en wat door verkeerskundigen wordt aangereikt en bepaald in de kaders.

‘Als je als automobilist achter een hele langzame fietser zit, duurt het gemiddeld 13 seconden om hem bij de volgende inham te kunnen inhalen’

De nieuwe Vlietlaan wordt een erftoegangsweg waar 30 km/u gereden mag worden en waar alle verkeersdeelnemers gelijk aan elkaar zijn (”men moet respect voor elkaar hebben in het gebruik van de weg”). De weggedeelten worden daarbij van elkaar gescheiden door een middenberm. “In middenstrook zit een aantal onderbrekingen”, legt Schimmel uit. “Het langste stuk middenstrook is 150 meter. Als je als automobilist achter een hele langzame fietser zit, duurt het gemiddeld 13 seconden om hem bij de volgende inham te kunnen inhalen. Dat zijn allemaal aspecten die uitgezocht en meegewogen zijn om te kijken hoe verkeersveilig het wordt. Er zijn hier allemaal studies naar gedaan en dit is echt de meest veilige inrichting die ook gecheckt is door Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond. Dus ik begrijp de oplossingen die worden aangedragen door inwoners, maar wij moeten ons hier toch richten op de experts en die geven aan dat dit veel veiliger is dan andere opties.”

Schimmel hoopt na de zomer met de “toegangspoort van het centrum” te kunnen starten. Maar er wordt nog met de ondernemers bekeken welke periode het gunstigst is (”we willen natuurlijk niet dat de straat met kerst open ligt”). De werkzaamheden worden gefaseerd uitgerold. De wethouder verwacht dat de werkzaamheden in oktober beginnen en voor de zomer van 2022 zijn afgerond. “Het wordt helemaal geweldig. Ik ben echt heel enthousiast. Het wordt een prachtige straat om te ondernemen en hele mooie nieuwe dingen te doen. Ik zie al allerlei evenementen voor me, zoals een braderie. We hebben straks een brede stoep en het geeft heel veel mogelijkheden voor de ondernemers. Wij gaan de straat echt laten bruisen. Het is goed dat we kritisch zijn geweest, maar we moeten nu naar de mogelijkheden kijken.” De herinrichting van de Vlietlaan zeker gaat bijdragen aan een levendig centrum, meent Schimmel.