Afbeelding
Foto: Inter Visual Studio / Judith van Dijkhuizen

Politie deelt bekeuringen uit in Naarden-Vesting

Veel mensen hebben op een zonovergoten Koningsdag onvoldoende rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen. In grote steden werd het al snel veel te vol, maar ook in het pittoreske vestingstadje Naarden liep het gisteravond volledig uit de hand.

Agenten waren urenlang bezig om jeugd te verwijderen die de vesting op z’n kop zette. “We kwamen af op meldingen van overlast. Het was heel lawaaiig. Ook waren er handhavers en collega’s in het gebied die de onrust signaleerden”, vertelt een zegsman van de politie. “In de vesting waren allerlei groepjes verspreid aanwezig.” De schatting is dat om circa tweehonderd personen gaat.

‘Een persoon werd hierbij aangehouden voor belediging’

Er werd direct groots opgeschaald, waarbij ook de Landelijke Eenheid en meerdere hondengeleiders naar het gebied kwamen. De jeugd is meerdere malen aangesproken en gesommeerd de vesting direct te verlaten. “We zijn met groot aantal politiecollega’s en handhavers te voet het gebied ingegaan en hebben jeugd aangesproken. We vroegen hen te vertrekken. Een persoon werd hierbij aangehouden voor belediging.” Het is de woordvoerder nog niet bekend hoe oud deze persoon is en waar hij woont. “We hebben 22 bekeuringen geschreven voor overtreding van de coronaregels.” Voor zover de politiewoordvoerder weet zijn er geen ernstige vernielingen geweest. “Wel wat gebroken glas van bierflesjes.” Omstreeks 22.00 uur keerde de rust terug.

Ooggetuige

Volgens een bewoonster van de Oude Haven in Naarden ging er vanaf 15.00 uur op de binnenwal bij de Zeepoort gezellig aan toe. Tussen tussen de vijftig en honderd jongeren vierden er aanvankelijk een onschuldig feestje. “Rond 17.00 uur begon het vreemde vormen aan te nemen”, vertelt de vrouw. Een andere bewoner heeft toen de politie gebeld, weet zij, maar daar is niet direct door de hermandad op gereageerd. Rond de klok van half acht escaleerde het. Uit het verhaal dat zij uit de mond van een gewonde jongere optekende, gooiden jongeren met flesjes vanaf de wal naar mensen in bootjes. “Daarbij zou van iemand ook het hoofd zijn geraakt. Toen zij verhaal kwamen halen, ontaardde dat in een vechtpartij. Daarbij is een aantal mensen gewond geraakt. Ik weet niet hoe ernstig de verwondingen waren, maar ik zag wel mensen met bloed aan oren en nek rondlopen en dat vond ik heel erg en heftig om te zien. Nu zijn we er allemaal nog goed vanaf gekomen, maar de volgende keer belandt er misschien iemand in het ziekenhuis. Want ik ben bang dat het hier niet bij blijft.” Die vechtpartij was reden voor de politie om in te grijpen. “Toen hebben ze heel Naarden leeggeveegd.”

‘De vestingwallen zijn heel populair. Zelfs voor corona’

De Naardense snapt overigens prima dat jongeren een feestje organiseren en willen ontspannen, al stelde ze bij het aantal jongeren wel haar vraagtekens. Wat ze niet begrijpt is dat er door gemeente of politie niet eerder gesurveilleerd werd op de dag. “Dan had het mogelijk voorkomen kunnen worden.” Want, het was op deze vrije dag met mooi weer te voorspellen dat jongeren zouden samenkomen en daar hadden gemeente en politie beter op kunnen anticiperen, maar dat is ‘achteraf de koe in de kont kijken’. Want dat jongeren - uit de gehele omgeving - graag op de wallen verblijven, is geen sinecure. Vorig jaar heeft de vesting ook langdurig overlast gehad van hangjeugd. “Zelfs al voor corona. De vestingwallen zijn heel populair en dan wordt er ook op het Vestingeiland gefeest en keren de jongeren ‘s nachts terug en maken wij als bewoners vooral geluidsoverlast mee”, vertelt de bewoonster over een incident uit 2018. Waar de Naardense zich wel enorm aan stoort en boos over is, is dat de jongeren altijd zoveel troep achterlaten. “Dat vind ik voor het milieu onaanvaardbaar”, vertelt ze. Ze vindt daarom dat er meer op het weggooien van afval gehandhaafd moet worden.