Boompjes worden simpelweg gekapt.
Boompjes worden simpelweg gekapt. Foto: PR

Bewoners spelen voor hovenier langs Randweg

Bewoners van de Randweg pakken nog altijd zelf de snoeischaar om de bosrand aan de overkant van hun woning netjes te houden. Maar is dat wel de bedoeling? Volgens Elisa Nuij, raadslid voor Groep VN (Andreas Van der Schaaf/ ElisaNuij), niet. Haar partij is al sinds 2019 bezig om deze illegale praktijken uit te bannen.

“In augustus 2019 heb ik namens onze fractie hierover al de eerste vragen gesteld”, vertelt ze. Daarna hebben er nog diverse gesprekken plaatsgevonden met meerdere ambtenaren en de verantwoordelijk wethouder. Ook de VVD trok aan de bel om helderheid over deze situatie te krijgen. Dat was in april 2020. Nuij: “De betrokken bewoners bleven echter gewoon doorgaan met het snoeien van de bosrand. Wij hebben de gemeente hiervan meerdere keren op de hoogte gesteld.” 

‘In de uitnodiging hiervoor gaf de gemeente aan heldere randvoorwaarden op te gaan stellen voor het beheren van de bosstrook’

De gemeente organiseerde vervolgens op maandagavond 21 september 2020 een rondgang voor omwonenden en gebruikers door en langs de bosrand aan de Randweg. “In de uitnodiging hiervoor gaf de gemeente aan heldere randvoorwaarden op te gaan stellen voor het beheren van de bosstrook. Diezelfde dag ontvingen wij een e-mail van een ambtenaar met daarin het bericht: ‘Het initiatief van de bewoners van Randweg 149-159 hebben wij voor de zomer stopgezet en de mensen op het hart gedrukt geen werkzaamheden meer in de bosstrook te verrichten. De melding is in behandeling bij onze afdeling beheer en service. Onze intentie is om de bosstrook als bos te beheren, de strook op plekken te herstellen en te behouden als belangrijk onderdeel van het illusielandschap. Daar gaan we randvoorwaarden voor opstellen. Het zou mooi zijn als aanwonenden of gebruikers van de bosstrook bij het beheer willen helpen. Van zelfbeheer zal echter geen sprake meer zijn’.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto:  PR

Loze beloften of tegen dovemansoren gezegd. Nuij weet het niet meer. “Tot onze grote verbazing horen wij dat omwonenden, tot de dag van vandaag, gewoon doorgaan met het snoeien van de bosrand langs de Randweg. De betrokkenen zijn hierop aangesproken en gaven te kennen dat de omwonenden toestemming hebben van de gemeente om de bosrand zelf te mogen onderhouden. Dat de dieren nu midden in hun broedseizoen zitten was voor deze persoon geen reden te stoppen met snoeien.”

Geïrriteerd

Nuij is behoorlijk geïrriteerd over deze hele situatie. “Ik ben hier echt al zo lang mee bezig. Hoe moeilijk is het om duidelijk te zijn naar je inwoners en indien nodig gewoon te handhaven? De gemeente heeft hier een standpunt over ingenomen en de mensen walsen er gewoon overheen. Of het is onduidelijk voor hen en dan moet je als gemeente wat in je communicatie veranderen.” Om dit op te helderen, heeft Nuij opnieuw vragen gesteld. Ze wil weten hoe de communicatie met omwonenden heeft plaatsgevonden, welke randvoorwaarden er zijn gesteld en waar de raadsleden deze kunnen vinden. Daarnaast wil Nuij een oplossing voor deze voortslepende situatie. “Is het illegaal snoeien in de bosrand aan de Randweg strafbaar en is er een telefoonnummer beschikbaar dat ten tijde van een heterdaadsituatie gebeld kan worden?

Afbeelding