Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Op laatste moment groen licht van gemeente

Veel horeca-ondernemers staan vandaag te juichen dat hun terrassen om 12.00 uur weer open mogen, maar voor Cathy Burger van Het Wapen van Naarden was het tot vanmorgen tien uur hartstikke spannend. 

Ze had namelijk geen horecavergunning van de gemeente Gooise Meren, terwijl ze op 15 februari jongstleden daarvoor alle benodigde papieren had ingeleverd. 

Economisch delict

Maandag werd haar nog door een ambtenaar verteld dat zij bij het toch openen van haar café een economisch delict zou plegen. Gelukkig kon ze diezelfde dag - tijdens een Zoom-overleg tussen ondernemers en wethouder Alexander Luijten - nog kort haar verhaal doen. “Het was mijn laatste strohalm. De wethouder heeft toen gezegd dat hij zich zou inlezen en erop terug zou komen.” 

‘Want als ik dat niet doe, ga ik failliet en ben ik mijn goodwill kwijt’

Maar omdat het gisteren Koningsdag was en alle ambtenaren vrij waren, had de onderneemster een plan B in de maak. “Want als ik dat niet doe, ga ik failliet en ben ik mijn goodwill kwijt. Ik laad daarom tussen 15.00 en 18.00 uur een bakfiets vol met ijs en drank en het eerste rondje voor mijn vaste gasten na zes maanden sluiting is van mij. Het wordt helaas geen tapbiertje”, vertelde ze vanmorgen vroeg nog. Ze had alles al voorbereid.

Burger runt sinds juli 2018 het café aan de Cattenhagestraat 28 in Naarden-Vesting maar de gemeente Gooise Meren maakt het haar niet makkelijk. Eerst mocht ze als leidinggevende niet op de vergunning van haar oude baas verder gaan, vervolgens kreeg ze eerst een vergunning voor een half jaar. “Ook had de gemeente diverse aannames met betrekking tot de overname van het café. Ik heb toen gezegd dat de gemeente beter haar huiswerk moest doen.” Verder waren er overlastklachten vanuit de buurt. “Toen heb ik de omwonenden uitgenodigd en hen gezegd: vertel het mij in plaats van achter m’n rug om dan kan ik het oplossen. Sindsdien gaat het goed. De wijkagent is hier zelfs geweest om me te complimenteren dat ik het allemaal zo goed onder controle heb. De gemeente wilde vorig jaar mijn boekhouding zien. Uiteindelijk heb ik al mijn bankafschriften (600 pagina’s) opgestuurd en dacht: succes ermee! Het resulteerde in een langslepende kwestie met de gemeente die helemaal is geëscaleerd. De gemeente vindt dat ik buiten gebreke ben gebleven en heeft mijn vergunning ingetrokken. Daarom heb ik een hele nieuwe aanvraag moeten doen”, vertelt de horeca-onderneemster.

‘Ik heb m’n hakken in het zand gezet omdat ik niet juist door de gemeente ben behandeld’

Tijdens de lockdownsluiting (”een zware periode omdat ik zelf corona kreeg, mijn zoon bijna heb verloren aan een complete darmafsluiting en ik in december door alles compleet ben ingestort”) diende ze dus toch een complete aanvraag in (”heel veel werk, ook de Bibob”). Deze is uiteindelijk op 15 februari verstuurd. “Maar omdat ik begin maart nog niets had gehoord, ben ik gaan bellen en toen bleek de gemeente niks te hebben ontvangen. Heel vreemd, want het stond wel in mijn verzonden berichten. Toen heb ik het opnieuw gemaild met de opmerking: houd wel de datum van 15 februari aan.” Burger ontving vervolgens een reactie dat Bibob-coördinator er nog naar moest kijken. “Dat vond ik niet oké. Want nu kan ik na zes maanden sluiting eindelijk weer een boterham verdienen en dan moet de coördinator nog van alles bekijken.” Burger, die ook hand in eigen boezem steekt (”ik heb m’n hakken in het zand gezet omdat ik niet juist door de gemeente ben behandeld”), blijft vinden dat de gemeente haar zaakjes niet goed op orde heeft. En dat wordt maandagmiddag bevestigd als een ambtenaar het boetekleed aantrekt in een mailbericht naar haar boekhoudster waarin ook nog wordt verzocht om de One Drive-documenten (deze zijn na versturen maximaal dertig dagen te openen, red.) nogmaals te mailen.

Maar gelukkig heeft deze kwestie een positieve afloop. Een verlossend telefoontje komt vanmorgen om tien uur. “Mede dank zij de inzet van Wachter van het Vestinghotel, die maandagavond en vanmorgen nog contact met de gemeente heeft gehad.” Burgers vaste gasten kunnen tussen 15.00 en 18.00 uur rekenen op een gratis drankje. “Zij snakken er naar”, lacht Cathy.
De gemeente laat weten dat ze als stelregel bij het verstrekken van vergunningen heeft dat eerst alle stukken binnen moeten zijn voordat toetsing plaatsvindt.