Aanmelden voor de schoonmaakactie kan via: info@watercleanup.nl
Aanmelden voor de schoonmaakactie kan via: info@watercleanup.nl Foto: Petra Olgers

Prik mee tijdens Water Clean Up

Plastic tassen, wegwerpbekertjes van koffie en blikjes drinken; er ligt van alles in en langs het water. Geïnspireerd door lokale initiatieven om zwerfafval te prikken, zoals in Naarden Vesting, hebben Petra Olgers en Feye van Olden op zaterdag 8 mei een ‘Water Clean Up’ georganiseerd. En iedereen mag vanaf eigen vaartuig mee prikken op en langs het water.

“Zelf heb ik twee jaar terug mee gedaan aan de Spiegelplas Clean Up”, vertelt de Bussumse Petra Olgers, een van de organisators van de lokale opruimactie. “Ik was daar erg gecharmeerd van en vond er inspiratie om het hier bij ons zelf te starten.” 

‘Enthousiasmeren om je bootje, supplank of kano te pakken en mee te helpen’”

Samen met Feye van Olden heeft Petra de eerste Water Clean Up dag - een grootschalige actie om zwerfafval op te ruimen - op zaterdag 8 mei georganiseerd in Muiden en Muiderberg en het voornemen is om dit twee keer per jaar plaats te laten vinden. “Het is leuk als mensen weten dat die dag in het teken staat van Water Clean Up in Muiden en Muiderberg. Wij proberen mensen te enthousiasmeren om je bootje, supplank of kano te pakken en mee te helpen.” 

Vanaf een steiger bij het Muiderslot - te dicht bij de Groote Zeesluis bleek niet handig te zijn - is de organisatie van de opruimdag aanwezig waar het gevonden afval afgegeven kan worden. Ook geven ze instructies aan deelnemers waar veel zwerfafval te vinden is. De opruimdag is vooral een ‘do-it-yourself schoonmaak’, sinds een evenement met de huidige coronamaatregelen niet georganiseerd mag worden. Petra en Feye proberen vooral mensen enthousiast te maken om die dag zwerfafval van het land en uit het water te verzamelen, en zijn vanaf 10.00 uur ‘s ochtends op de steiger aanwezig om prikkers aan te sturen en het afval aan te pakken. En - ook niet onbelangrijk - om een lekker kopje koffie in te schenken voor de deelnemers. 

Unieke opruimactie

Aanvankelijk wilden Feye en Petra het initiatief klein houden - “tien bootjes is al leuk”, zo dacht Petra -, maar inmiddels lijkt het project middels de tamtam goed van de grond te komen. “Na een paar telefoontjes hebben we ineens al veel mensen mee die een bootje willen pakken en met een schepnet aan de slag willen.”

Boswachter Anne Slump van Staatsbosbeheer zal de Zeeverkenners ontvangen

Zo hebben de Muidense Zeeverkenners zich aangesloten en zullen ze die zaterdag met hun bootjes - waarmee ze toch al op pad gingen - naar eiland Hooft varen, om daar op het land als in het water zwerfafval op te ruimen. “Het leuke is dat boswachter Anne Slump van Staatsbosbeheer de jongens en meisjes gaat ontvangen”, vertelt Petra enthousiast. “Zo komt dat mooi samen.” De Zeeverkenners kunnen tijdens de dag nog rekenen op een verrassing en iets lekkers. 

Ook Forteiland Pampus heeft zich aangesloten bij de opruimdag. De horeca op het eiland gaat de voorgaande dag, op 7 mei, weer open. Hoewel de veerboot nog niet op en neer vaart, kunnen mensen wel zelf met een eigen bootje richting het eiland. “Iedereen die daar op het eiland of in het haventje zwerfafval wil opruimen, wordt ontvangen op Pampus en krijgt een kopje koffie. Pampus is ook super blij met de actie.” Op Pampus zullen spullen aanwezig zijn om schoon te maken, zoals afvalzakken, knijpers en handschoentjes.

‘We weten dat er in ieder geval een drone en een telefoon in het water ligt’

En een unieke opruimactie zal mogelijk plaats vinden in de slotgracht van het Muiderslot. “We weten het nog niet helemaal zeker, maar we kwamen op het idee om duikers van de Gooise Onderwatersport Vereniging daar te laten opruimen. Zij mogen namelijk niet op de vaarroute duiken. We weten dat er in het water rondom het Muiderslot in ieder geval een drone en een telefoon in het water ligt. Dus het Muiderslot vindt het heel leuk als de slotgracht gecontroleerd wordt op vuil.” Ook de vestinggracht naast het terrein van het Muiderslot is toegankelijk voor duikers, maar er moet nog kortgesloten worden of beide wateren voor de duikers geschikt zijn. “Ze hebben allerlei richtlijnen waarmee de veiligheid van de duikers gewaarborgd moet zijn, zoals hoe helder het water is. We zijn nu in overleg of de slotgracht geschikt is voor de duikers, maar het is wel super leuk dat het Muiderslot toestemming geeft.”

Schoonmaak in Muiderberg

In Muiderberg sluit Jimmy Fock, bekend van de jaarlijkse Beach Clean Up Muiderberg, zich bij de lokale opruimdag aan. De jaarlijkse schoonmaak van het Muiderbergse strand vindt op 21 maart plaats, maar afgelopen maand was dit minder groot dan voorgaande jaren. “Jimmy had al het idee om iets te doen”, vertelt Petra. “Dit was net het zetje wat ze nodig hadden.” 

De Beach Clean Up in Muiderberg richt zich op het strand, langs de oevers van het Ijmeer en het water. Het Watersport Centrum Muiderberg, in de haven aan het strand, heeft zich aangesloten en wil zo veel mogelijk mensen mobiliseren om op het water te gaan voor de grote schoonmaak.  

De organisatie heeft op de Water Clean Up dag ook een fotowedstrijd uitgeschreven. De leukste foto’s of video’s kunnen een prijs winnen. 

Aanmelden voor de Water Clean Up kan middels een mail naar:

info@watercleanup.nl

. Vooral Forteiland Pampus vindt het fijn om een indicatie te hebben hoeveel bootjes hun kant op komen.