Op Koningsdag vorig jaar in Bussum.
Op Koningsdag vorig jaar in Bussum. Foto: Bas van Hattum

Oranje Comités maken Koningsdag toch feestelijk

Voor de tweede keer kan Koningsdag door het coronavirus niet zoals gewoonlijk gevierd worden. Gezamenlijk de aubade zingen, oranjegebak met koffie en koekhappen zit er wederom niet in. Toch is er hier en daar in Gooise Meren toch iets bedacht om de dag feestelijk te maken.

“We baalden enorm dat we dit jaar weer geen grotere evenementen konden neerzetten”, vertelt Babette van Marmeren, voorzitter van Oranje Comité Brediuskwartier. Normaal gesproken is er een grootschalige vrijmarkt op het bekende jacobsveldje, activiteiten met springkussens en pony’s, workshops en spelletjes voor kinderen en de hele dag door eten en drinken. “Dit is mijn vierde jaar in het Comité en het lijkt nu al een eeuwigheid geleden dat er op Koningsdag zo veel mensen op het veldje waren.”

Gebeurt er op Koningsdag in uw buurt toch iets leuks; in klein gezelschap of online. Laat het de redactie weten! U kunt ons mailen via

redactie@bussumsnieuws.nl

Versieren en proosten

Dat zit er wederom dit jaar niet in, maar het Oranje Comité zit niet stil. Om 9.00 uur wordt de vlag door het Comité gehesen en zingt de buurt vanuit eigen tuin het Wilhelmus. Daarna wordt de buurt verzocht om thuis letterlijk de slingers op te hangen. De mooiste versierde oranje huizen maken kans op een prijs. Voor de kinderen is er ‘s ochtends een versier-je-fiets-in-Koningsdagstijl wedstrijd en ‘s middags een online bingo en een speurtocht in de buurt. In de namiddag is er voor de volwassenen ook een online bingo en wordt er afgesloten met een proostmoment op de Koning.

‘Alleen nog hopen op mooi weer; dat is het enige wat in de weg kan staan’

Daarnaast helpt het Oranje Comité van het Brediuskwartier de Bussumse middenstand ook een handje. Zo zijn er bij de bingo prijzen van lokale ondernemers, is er een borreltas te bestellen voor thuis aan van de Smaakengel met wijn van Sauter, en bieden ze bosjes oranje bloemen aan van Bart vd Griendt, om cadeau te doen aan iemand die iets extra’s verdient. “Er zit voor ons geen verdienmodel in”, aldus Babette. “Wij zijn slechts het doorgeefluik. Een win-win situatie; wij doen iets leuks voor de buurt én voor de lokale ondernemers in Bussum.”

“Het is toch leuk om voor de buurt iets te organiseren dat binnen de maatregelen kan en voor een beetje reuring en gezelligheid zorgt, zonder groepsvorming”, vertelt Babette. “Het is een beetje behelpen, maar we zijn blij dat we iets doen. Soms zakt de moed je in je schoenen, maar je herpakt je toch om leuke dingen te bedenken. En het wordt heel positief ontvangen voor heel veel mensen. Dat is leuk en betekent dat we het niet voor niks doen. Alleen nog hopen op mooi weer; dat is het enige wat in de weg kan staan.”

Orgel door de buurt

‘Zo proberen we toch dat iedereen nog het Koningsdaggevoel krijgt’

In het Rembrandtkwartier wordt Koningsdag ook veilig vanuit de voortuin gevierd. Na het zingen van het Wilhelmus - waarbij vorig jaar enkele buurtbewoners zelf met een instrument mee speelden - komt net als elk jaar het straatorgel door de straten van de wijk. Deze ‘traditie’ kon volgens het Oranje Comité niet ontbreken “Er gaat in ieder geval wat vrolijkheid door de buurt heen”, verklaart Willemijn de Sonnaville van de organisatie. “Verder hebben we vooral gekeken naar wat er leuk is voor de kinderen.” Het Comité heeft een rijdende ijskar geregeld waar kinderen een ijsje mogen komen halen, Oud Hollandse spelletjes bedacht om thuis en er zijn prijzen te winnen met de beste oranje-outfit en mooiste stoepkrijttekening. “Zo proberen we toch dat iedereen nog het Koningsdaggevoel krijgt.”

Even heeft de organisatie nog gedacht aan een vrijmarkt, maar om toch het aantal bewegingen van mensen te beperken zullen er dit jaar geen kleedjes op straat zijn. Wel is er

een online vrijmarkt in Naarden en Bussum

opgezet door Sabine Ottervanger, waar toch lokaal spullen verhandeld kunnen worden. 

Genoeg plannen 

Hoewel Stichting Muiderbergse Feesten dit jaar geen activiteiten - online of coronaproof - op Koningsdag organiseert, probeert het Comité Openbare Feesten (COF) Muiden de dag toch zo oranje mogelijk in te kleuren. Hoewel ze het allerliefste weer grote evenementen in de steigers zetten. “Het is uitermate frustrerend”, zegt Maurice Driessens van COF Muiden. “Je bent een club die drijft op het organiseren van evenementen. Je wilt verbinden en blije mensen bij elkaar zien. Organiseren zit in je DNA. En dat is dan uitgerekend het énige dat steeds maar weer niet mag.”

‘Inmiddels wel twintig nieuwe evenementen bedacht tijdens de lockdown’

De vrijwilligers staan dan ook te popelen om, wanneer het coronavirus achter de rug is, weer aan de slag te kunnen. Maurice: “We hebben inmiddels misschien wel twintig nieuwe evenementen bedacht tijdens de lockdown. Gewoon uit verveling. En dan gaat zo’n plan weer de la in. Dat is niet iets om blij van te worden, maar aan de positieve kant: we hebben al meer dan genoeg plannen liggen voor als het eindelijk weer mag. En daar zitten hele gave dingen tussen.”

Gebakje, cupcake en bingo

COF Muiden heeft lang getwijfeld wat mogelijk was om dit jaar op Koningsdag te organiseren. Als de terrassen toch voor Koningsdag open zouden mogen, wisten ze vrij zeker dat een urenlange online-livestream zoals vorig jaar niet zou werken. “Dan hadden alle Muiders buiten gezeten en hadden wij andere plannen bedacht”, zegt Maurice Driessens van COF Muiden. “Nu duidelijk is dat de terrassen op Koningsdag nog gesloten zijn, besloten we om te gaan knallen en toch weer even de belangrijkste onderdelen voor veel Muiders op te zetten: het oranjegebak in de ochtend - want niemand mag zonder gebakje zitten op Koningsdag -, het entertainen van de kinderen in de middag en ’s avonds lekker geinen met de onlinebingo. Een erg leuk programma, vinden we zelf.”

‘Die bingo was een dusdanig grote hit dat we hem moeilijk over konden slaan’

Afgelopen jaar hebben ze binnen korte tijd een livestream georganiseerd, waarbij ze de hele dag content uitzonden: vanaf de aubade om 10.00 uur tot aan de bingo ’s avonds laat. Dit jaar pakken ze het toch anders aan. “We merkten vorig jaar dat een virtuele aubade en een virtueel proostmoment niet werkten”, denkt Maurice terug. “We konden van onze livestream op COF TV natuurlijk de kijkcijfers zien en die twee momenten waren konden weinig mensen bekoren. Op zich ook logisch natuurlijk: als je niet bij de Muidense aubade kunt zijn, kun je net zo goed naar NPO 1 kijken om toch een formeel moment te hebben. En dat proosten doe je eerder op 1,5 meter afstand met de buren over de schutting dan achter je tv of laptop. We hebben er voor dit jaar maar even op gegokt dat mensen het niet te veel zullen missen.”

Wel is er dit jaar in de middag op het YouTube-kanaal COF TV een kookprogramma waar kinderen oranje cupcakes kunnen bakken. Een pakket met benodigdheden is op de website van COF Muiden te bestellen. Als kinderen een foto van hun cupcake opsturen naar de organisatie krijgen ze een leuke prijs. 

En de Muidense Koningsdag is niet compleet zonder de fameuze bingo. Ook dit jaar weer online via een livestream op het YouTube-kanaal COF TV. “De opzet hebben we iets veranderd ten opzichte van vorig jaar, maar die bingo was een dusdanig grote hit dat we hem moeilijk over konden slaan”, vertelt Maurice. “We gaan ons best doen om de sfeer er weer goed in te krijgen.” 

Oranjegebak, een cupcakepakket en bingokaarten zijn te bestellen via de webshop van COF Muiden: cofmuiden.nl.