Grimmige sfeer op straat.
Grimmige sfeer op straat. Foto: Simone

Examenstunt loopt uit de hand

BUSSUM Een feestje naar aanleiding van een examenstunt van middelbare scholieren is vrijdagmiddag in Bussum compleet uit de hand gelopen. Zelfs de politie kwam er aan te pas.

Een kleine honderd jongeren van diverse middelbare scholen verzamelden zich rond het middaguur op straat bij het Willem de Zwijger College. Er was harde muziek en overmatig drankgebruik. Ook het Vituscollege kreeg bezoek van de groep feestvierders. Daar zijn vernielingen gepleegd. Personeel van de scholen werd door hen geïntimideerd. Verder vonden er vernielingen plaats, werd er in tuinen geplast, met bierflesjes gegooid en vond er handgemeen met de politie plaats. Agenten gebruikten daarbij hun wapenstok. De politie heeft tientallen boetes uitgedeeld. Ook zijn er twee personen aangehouden.

Rector Jan Adels, die acht maanden hoofd van het Willem de Zwijger College is, is ontdaan. "Ik ga na, onder andere aan de hand van foto's en filmpjes, welke leerling precies wat heeft gedaan. Dan neem ik passende maatregelen. Als de aard van het gedrag zo ernstig is dat het mijn pet te boven gaat - zogezegd - dan zal ik de politie erbij betrekken", laat hij deze krant desgevraagd weten. Hij stuurde vrijdag alle op school aanwezige leerlingen naar huis om hen tegen gevaarlijke situaties te beschermen. Alle ouders werden via een e-mail ingelicht over het staken van de lessen. Later ging er nog een mailtje uit waarin ouders werden opgeroepen hun kroost naar huis te laten komen. De ouders van leerlingen die zich hebben misdragen, zijn gebeld.

Een moeder twittert: 'Na de examenstunt hield de politie een soort van razzia en werden jongeren van straat geplukt. De lange lat werd ook gebruikt. Mijn zoon is onderweg naar huis staande gehouden. Moest ID laten zien en krijgt een boete. Waarvoor? Dat wilde ze niet zeggen'. Ze vraagt zich ook af 'waarom de politie genoodzaakt is om geweld te gebruiken tegen jongeren in de leeftijd van 16/17 jaar'. De moeder was ook te zien in het tv-programma Hart van Nederland.

Na de examenstunt hield de politie een soort van razzia en werden jongeren van straat geplukt. De lange lat werd ook gebruikt. Mijn zoon is onderweg naar huis staande gehouden. Moest ID laten zien en krijgt een boete. Waarvoor? Dat wilde ze niet zeggen.


.