Kinderen van de Verlengde Fortlaan samen met wethouder Nico Schimmel.
Kinderen van de Verlengde Fortlaan samen met wethouder Nico Schimmel. Foto: © Bob Awick

Schooljeugd vraagt
aandacht van wethouder

Kinderen van de Verlengde Fortlaan, waarvan de meesten op de Minister Calsschool zitten, hebben vanmiddag met wethouder Nico Schimmel gesproken over de onveilige verkeerssituatie in hun wijk, en dan met name de kruising Cort van der Lindenlaan/Verlengde Fortlaan.

Aanleiding voor het bezoek van de wethouder was de protestactie die kinderen eerder hebben gehouden. Vanmiddag overhandigden zij de wethouder geschilderde en getekende verkeersborden. Ook Arjan Pathmamanoharan die als ouder actief betrokken is bij het verkeersplan van de Minister Calsschool was daarbij aanwezig.

Smileys

Hij vertelt dat de planaanpak van de gevaarlijke kruising naast de Calsschool ook een initiatief is van bewoners, Scouting Erica en buurtplatform Parkwijk. Deze laatste vertegenwoordigt de bewoners van de wijken Oranje-Nassau Noord, Oranje-Nassau Zuid, Naardermeerkwartier, Ministerpark en Fortlanden. Het buurtplatform fungeert als schakel tussen de bewoners en de gemeente Gooise Meren en heeft deze week smileys rondom de kruising geplaatst om te onderzoeken wat het verkeer momenteel doet. Deze smileys kunnen slimme data van aanrijdsnelheid en de passeersnelheid verzamelen.

De Minister Calsschool heeft twee locaties: aan de Verlengde Fortlaan 43 en de Johan Willem Frisolaan 33 in het Naardermeerkwartier. De verkeerscommissie van de school heeft over de gevaarlijke kruising bij hun locatie aan de Verlengde Fortlaan de afgelopen jaren al meerdere malen bij de gemeente aangeklopt en heeft enkele jaren terug samen met groep 8 ook een petitie aangeboden. Tevens hebben diverse buurtbewoners meldingen over de onveilige situatie op kruising bij de gemeente gedaan en ook het buurtplatform heeft meerdere keren met de gemeente tijdens verkeersrondes die kruising aangekaart. Maar het heeft vooralsnog weinig tot geen effect gehad.

‘Ondanks de komst van nieuwe wijken is de kruising als configuratie nooit aangepast’

“En nu proberen we dat samen te brengen”, vertelt Pathmamanoharan. Hij is niet alleen ouder van schoolgaande kinderen op de Minister Calsschool, maar ook werkzaam bij ingenieursbureau Arcadis. Dat bureau is momenteel bezig met het opstellen van een rapport met daarin adviezen voor het upgraden van de kruising. “Noodzakelijk, want ondanks de komst van nieuwe wijken is de kruising als configuratie nooit aangepast.” Als de Naarder het probleem van de kruising schetst, blijkt dat er qua oversteekgelegenheid geen specifieke voorziening is voor de kinderen - maar ook voor ouderen - die hen helpt om veilig aan de andere kant te komen. “Aan beide zijden heb je verkeer dat regelmatig hard langs raast en kinderen kijken naar links en steken over, terwijl er dan van de andere kant ook weer verkeer nadert.”

Nu in coronatijd is het wel wat rustiger, maar over het algemeen is het een redelijk drukke kruising. “Het is tenslotte toch een soort van rondweg om Naarden en Bussum heen.” En de afgelopen jaren - zo blijkt uit het politieregister - is er toch een aantal vervelende ongelukken geweest, weet Pathmamanoharan. “Als voorbijganger heb ik er zelf eentje meegemaakt. Toen lag er een jongetje van een jaar of acht roerloos op straat. Gelukkig is dat goed afgelopen en is er nog nooit een dodelijk slachtoffer gevallen, maar het is wel reden voor ons om samen met de gemeente dit vraagstuk nu daadwerkelijk ook te gaan aanpakken.”

‘Op korte termijn hopen we op ‘oplapmiddelen’, zodat de kinderen in ieder geval een veiligere situatie ervaren dan ze nu hebben’

Vroeger was de Verlengde Fortlaan een stil weggetje dat naar de Karnemelksesloot  - het Naardermeergebied - liep. Nu maken heel veel jonge kinderen gebruik van de kruising om naar school te komen. Een middensteunpunt halverwege de weg is het centrale punt en de insteek van de verkeersveiligheidsdiscussie, want alleen een zebrapad aanleggen is niet voldoende. “Sterker, het maakt het mogelijk gevaarlijker omdat kinderen dan ervan uitgaan dat ze mogen oversteken, maar vaak rijden automobilisten door en dat maakt de kans op een aanrijding groter. Dus er moet iets gedaan worden aan de kruising zelf qua aanzien, uitstraling, zichtbaarheid en markering. Maar daar is budget voor nodig en daar moeten we het met de wethouder over hebben. Op korte termijn hopen we op ‘oplapmiddelen’, zodat de kinderen in ieder geval een veiligere situatie ervaren dan ze nu hebben. Daar zijn wat ideeën over, maar dat wordt momenteel verder in het rapport uitgewerkt. Maar er zijn zeker opties om het te verbeteren en dan kijken we naar markering en de logica in kleursetting, want deze is niet altijd goed. Tevens is ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) bezig met een onderzoek naar deze kruising. Ook dat rapport wordt in mei verwacht”, besluit Pathmamanoharan.