Muzikant Reinier was vanmiddag bij de boeklancering op het Julianaplein.
Muzikant Reinier was vanmiddag bij de boeklancering op het Julianaplein. Foto: © Bob Awick

Cees Bol: ‘Het leven is als recept uit kookboek'

De 60-jarige Bussumer Cees Bol, financieel planner bij Bol-Advies van het Julianaplein in Bussum, heeft ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag het boek Eengoedleven.nu-Wat betekent dit voor jou? geschreven. Het boek biedt handvatten hoe mensen hun leven kunnen verbeteren.

“In ons leven hebben we veel te maken met externe invloeden waar we niets aan kunnen veranderen”, zegt Bol, die ook hardlooptrainer bij AV Tempo is en gedurende coronatijd zijn duurloopgroep wekelijks met inspirerende mails op de been houdt. “Waar we wel invloed op hebben is hoe we ermee omgaan en hoe we steeds dichter bij ons ideale leven kunnen komen. Juist in deze tijd is het fijn als er dan een positief boek verschijnt dat jou hierbij kan helpen.” Het boekwerk is voor alle leeftijden.

‘Je zult ontdekken dat het niet moeilijk is je leven te verbeteren’

Cees Bol is getrouwd, heeft drie zoons en drie schoondochters. Hij heeft het bureau Bol-Advies, dat inmiddels 47 jaar bestaat, van zijn vader overgenomen. Sinds 1991 is het kantoor gevestigd aan het Julianaplein in Bussum. Bol heeft de ervaring dat een goed leven voor iedereen anders is en dat er ook veel basisstappen zijn - die iedereen kan zetten - waardoor het altijd mogelijk is je leven te verbeteren. “Niet straks, maar nu! Gisteren is geweest en daar is niets meer aan te veranderen. Je zult ontdekken dat het niet moeilijk is je leven te verbeteren. Om niet alleen meer geld te krijgen, maar ook meer vrije tijd én grip op je leven”, aldus Bol, die mensen - van arm tot rijk en van geboorte tot overlijden - begeleid. Het heeft hem een unieke combinatie van verstand van geld en mensen opgeleverd en wil dat graag delen.

Waarom een boek? “Ik help al jaren mensen met één-op-één-advies, maar ik zit aan de grens van mijn tijd.” Voor een groter bereik en om beter te delen heeft hij zijn ideeën in een boek verwerkt. Hiervoor heeft hij begeleiding gezocht bij taalcoach Jet Hopster van Kickstart je boek. Bol vertelt dat hij snel de juiste schrijftoon had gevonden, maar dat Hopster hem wel wees op het maken van kortere zinnen. Vormgeefster is Martine Versteeg; zij deed ook de eindredactie.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Foto: PR

Volgens de schrijver betekent een goed leven niet dat alles altijd goed gaat en makkelijk is. “Tegenslag, verdriet en geploeter horen er ook bij. Sterker nog, zonder tegenspoed geen goed leven en zonder wrijving geen glans”, zegt hij. Geluk is ook niet zaligmakend. Ook lijden hoort erbij. “Door te accepteren dat tegenslagen onderdeel uitmaken van het leven, door ruimte te geven aan negatieve emoties, kan het leven juist aantrekkelijker worden.” Het gaat ook niet over rijkdom in materiële zin of over het bereiken van een groot ego en status ten opzichte van anderen. “Want dat leidt vaak juist tot een ongelukkig leven en eenzaamheid.” De geboren Bussumer ziet het leven als ‘een recept uit kookboek met een heleboel lekkere ingrediënten’. “En daarmee kun je voor jezelf het lekkerste gerecht maken.” Zelf zegt Bol blij te zijn met zijn leven.

(Tekst loopt verder onder de foto)


 Foto: PR

Het is nooit te laat om te beginnen aan jouw goede leven, zegt Bol, en geeft daarbij alvast één goede tip: “Zorg eerst goed voor jezelf, want dan pas kun je voor een ander zorgen.” Het boek dat vorige week op 13 april - de 60ste verjaardag van Cees Bol - verscheen, is goed ontvangen. “Er zijn natuurlijk mensen die het boek kopen omdat ze je kennen of het je gunnen, maar ik heb ook al teruggehoord dat iemand het voor zijn kinderen heeft gekocht en dat ze direct een tip (kinderbijslag op een andere rekening zetten) ter harte hebben genomen.” 

Optimaliseren

Eengoedleven.nu is opgebouwd uit drie delen: doen, zijn en genieten. Bol streeft ernaar de communicatie tussen geld, gevoel en gedrag te optimaliseren. “Geld speelt een hoofdrol in dit boek, omdat (bijna) alles wat een mens doet met geld te maken heeft. Als het met het geld niet goed zit, geeft dat stress. Dan lekt er energie weg en dat gaat ten koste van een goed leven.” Daarnaast stelt Bol de lezer allerlei vragen, geeft hij vuistregels en praktische handvatten om goed te leren omgaan met geld. Verder wijdt hij aandacht aan de balans tussen werk- en privé-leven, gezondheid en aan plezier en beleven. Het boek, dat 25 euro kost, bevat foto’s een een playlist van liedjes waarvan (delen) van songteksten door Bol gebruikt zijn.

Afbeelding
Afbeelding