Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Woningprijzen
blijven toenemen

“De woningkrapte viert hoogtij. We herhalen het nog maar eens, maar het is nog nooit voorgekomen dat er zo weinig aanbod aan woonhuizen is en dat er zo veel mensen zijn die naar een koopwoning op zoek zijn. Iedere maand neemt de krapte verder toe.”

Dat meldt de voorzitter van de NVM afdeling ’t Gooi, Alfred De Kleermaeker, bij de bekendmaking van de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van Nederland en ook ‘t Gooi. Conclusie voor Nederland is dat de woningmarkt ‘ongekend krap’ blijft. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het eerste kwartaal van 2021 naar 385.000 euro. Dit is een stijging van bijna 15 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2020. De laatste twintig jaar is dit niet meer voorgekomen.

In de NVM-regio Het Gooi (Baarn, BEL-gemeenten, Gooise Meren, Hilversum. Huizen, Weesp en deel Wijdemeren) zijn afgelopen kwartaal 890 woningen verkocht en dat binnen een gemiddelde looptijd van 34 dagen. Het aantal transacties nam toe met 10 procent. Ook de gemiddelde transactieprijzen blijven, gecorrigeerd per woningtype, stijgen naar gemiddeld 542.000 euro (+10,3 procent). Het percentage woningen dat boven de vraagprijs is verkocht ligt op maar liefst 44,1 procent.

Van de verkochte woningen stegen de tussenwoningen procentueel het harst: +18,4 procent naar 396.000 euro. Er zijn 227 tussenwoningen verkocht met een gemiddelde verkooptijd van 21 dagen. Van de appartementen verwisselden er 225 van eigenaar voor gemiddeld 304.000 euro. Dat is 3,1 procent hoger dan een jaar terug. De snelheid waarmee appartementen werden verkocht ligt op 25 dagen. De bij elkaar 154 verkochte hoekwoningen kostten gemiddeld 480.000 euro, een prijsstijging van 14,7 procent. De gemiddelde looptijd bedroeg 26 dagen.

2-onder-1 kap

De 155 2-onder-1-kapwoningen gingen voor gemiddeld 649.000 euro in de verkoop. Dat is een toename van 0,3 procent - de laagste procentuele prijsstijging van alle woningtypen - ten opzichte van een jaar eerder. De verkooptijd ligt op gemiddeld 31 dagen. Van de vrijstaande woningen wisselden er 129 van eigenaar voor een gemiddelde transactieprijs van 1.164.000 euro. Dat is een prijsstijging van 14,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. De verkooptijd ligt op gemiddeld 85 dagen.

De transactiecijfers zijn vergeleken met de cijfers van het eerste kwartaal van 2020, het kwartaal waarin corona centraal kwam te staan. “In het eerste kwartaal van vorig jaar leek het erop dat we een dip in de woningmarkt zouden krijgen”, aldus De Kleermaeker. “Echter, dat is niet uitgekomen.”

Zorgwekkend

Het aanbod toont een heel ander beeld. Tijdens het eerste kwartaal dit jaar stonden er 525 huizen in deze regio te koop. Dat is een daling van 41,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en 37,6 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2020. Zorgwekkend, aldus NVM, is dat het aanbod veel te laag blijft voor de enorme vraag. De gemiddelde vraagprijs, gecorrigeerd per woningtype, van het totale aanbod bedroeg 805.000 euro. Dat is een prijsstijging van 4,3 procent. Tussenwoningen en vrijstaande woningen zijn het meest in prijs gestegen.

Gezien de enorme behoefte aan verhuizen en het beperkte aanbod ziet het er niet naar uit dat de prijzen zullen dalen. Al sinds 2019 merken we in de woningmarkt dat er een tekort aan woningen is en dat deze krapte aanhoudt, stelt NVM, afdeling ‘t Gooi. “Het woningaanbod is historisch gezien nog nooit zo laag geweest. De voorwaarden voor het kopen zijn gunstig. Starters kunnen profiteren van de startersvrijstelling overdrachtsbelasting, maar door de stijgende verkoopprijzen wordt het er voor starters niet eenvoudiger op om een betaalbare woning te bemachtigen.”