Afbeelding
Foto:

‘Vernielingen op onze velden zijn onacceptabel’

Ook voor voetbalclub BFC aan de Meerweg in Bussum is het een bizar sportseizoen.”Wat missen we de wedstrijden, de competities en ons actieve verenigingsleven”, zegt BFC-voorzitter Arne Geensen.

“Binnen de maatregelen blijven we zoeken naar wat er wel kan zoals onderlinge wedstrijden in de BFC Corona Challenge voor onze jeugd tot 18 jaar. Ook is het fijn dat de senioren tot 27 jaar sinds kort weer onderling mogen voetballen. Sporten in de buitenlucht en in teamverband is zo belangrijk, juist in deze tijd.” 

‘Maar, ik snap niet dat een kleine groep het verpest voor de rest’

Niet kunnen sporten is erg, maar als hangjeugd je voetbalomgeving vernielt, is het natuurlijk helemaal zuur. Sinds de voorjaarsvakantie heeft de club namelijk te maken met structurele vernielingen aan het materiaal en de velden. “Dat is treurig om te zien en onacceptabel”, zegt Geensen. “Zolang BFC haar velden openhoudt - ook op verzoek van de gemeente - kan de jeugd voetballen. Dit is prima en ook fijn voor de jeugd. Juist nu in coronatijd de mogelijkheden voor vertier zo beperkt zijn. Maar, ik snap niet dat een kleine groep het verpest voor de rest door doelnetten te slopen, hoekvlaggen te breken, glas kapot te gooien op onze velden, sponsorborden te vernielen en sigaretten uit te drukken op het kunstgrasveld. Als je ergens op bezoek gaat, dan gedraag je je als gast, maak je geen dingen kapot en ruim je je troep op. Ik merk dat het een breder maatschappelijk probleem is, waar ook bijvoorbeeld Naarden-Vesting en collega-voetbalclub NVC mee te maken heeft.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

BFC-voorzitter Arne Geensen.

BFC is inmiddels op politiek en ambtelijk niveau in contact met de gemeente Gooise Meren en er is meer handhaving door de boa’s toegezegd, maar het probleem blijft. “Wij kunnen zelf niet handhaven op tijden dat er niet getraind of wedstrijden gespeeld worden. Ook is er veel minder sociale controle op ons sportcomplex omdat vrijwilligers en ouders niet op de velden mogen, het clubhuis gesloten is en er geen sociaal verenigingsleven is”, gaat een droevige voorzitter verder. De vereniging is er voor haar 1.800 leden en het kost veel energie om de veiligheid van de leden organiseren, gaat Geensen verder. “Dagelijks zijn vele vrijwilligers uren bezig om de troep van anderen op te ruimen, het materiaal te repareren en de velden bespeelbaar te krijgen voor onze leden. Als er glas in de kunstgrasvelden ligt, kunnen wij niet garanderen dat onze leden veilig kunnen voetballen. Als ze dan een sliding doen, lopen ze risico op verwondingen. Gelukkig is dat nog niet gebeurd!” 

‘Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden en consequenties van cameratoezicht’

Het bestuur van BFC worstelt enorm met dit probleem en overweegt om de hekken te sluiten als blijkt dat tijdens de eerste dagen van de meivakantie de vernielingen aanhouden. “Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden en consequenties van cameratoezicht. Dat kan preventief werken, maar de camera’s mogen in het kader van de AVG-wet mogelijk iet zomaar geplaatst worden. Het sluiten van de hekken doen we niet graag omdat dan ook de jeugd die wel weet hoe het hoort niet meer kan voetballen.” Inmiddels weet de voorzitter dat dit (maatschappelijke) probleem in het college is besproken. Hij hoopt op een oplossing. “Dat is overigens niet gemakkelijk”, weet ook hij. Maar de voorzitter houdt zijn hart vast nu er weer twee vakantieweken (”met mooi weer”) aankomen. “Dus je kunt dan voorspellen dat het heel druk wordt bij ons. Dat is niet erg, als ze de boel maar niet slopen en geen troep maken.” 

(Tekst loopt verder onder de foto)


 Foto: BFC

Geensen tot slot: “Het zou goed zijn als het gesprek aan de keukentafel, op school en in de gemeenteraad op gang komt over wat acceptabel gedrag is tijdens corona en hoe we elkaar kunnen aanspreken op gedrag. Misschien kan een gecoördineerde campagne van communicatie en handhaving bijdragen aan een oplossing.”