Bussumse kunstschilder Govert Muijs schilderde portret van radioman Frits Spits.
Bussumse kunstschilder Govert Muijs schilderde portret van radioman Frits Spits. Foto: Amy van Leiden

Govert Muijs doet mee aan 'Sterren op het Doek'

In de aflevering ‘Sterren op het Doek’ van afgelopen weekend was de Bussumse kunstschilder Govert Muijs een van de kunstenaars die een portret van een bekende Nederlander mochten maken. Te gast was niemand minder dan radiomaker Frits Spits.

De Bussumse kunstschilder werd door het Omroep MAX-programma benaderd om mee te doen. De afgelopen maanden waren de opnames van de aflevering waarin

Govert Muijs

afgelopen zaterdag te zien was. Een avontuur waarbij hij slechts vier weken de tijd had om vanaf de eerste poseersessie een portret te maken van de bekende Nederlander. Op dat moment in het programma wordt de gast bekend gemaakt aan de drie deelnemende kunstenaars, die altijd wordt gevraagd of ze enig idee hebben wie het zou kunnen zijn. Govert: “Ik dacht eerst aan dirigent Jaap van Zweden omdat we in het Concertgebouw waren; ook een waanzinnig icoon en hij heeft een mooie kop om te schilderen. Ik was er bijna zeker van, maar dat bleek totaal verkeerd.”

‘Daarom heb ik mijn schilder ook ‘Woordkunstenaar’ genoemd’

Met radiomaker Frits Spits was de Bussumer echter ook in zijn nopjes en bracht het jeugdherinneringen naar boven. “Ademloos zat ik voor de radio te luisteren als hij het programma ‘De Avondspits’ presenteerde”, vertelt Govert. “De man speelt en tovert met woorden. Daarom heb ik mijn schilderij ook ‘Woordkunstenaar’ genoemd.”

Huiskamer instappen

Govert schildert met langzaam drogende acrylverf en werkt ‘nat in nat’, zo legt Govert in vaktermen uit. “Ik bouw het helemaal op in een systeem: van een gekleurde ondergrond naar de middentoon, vervolgens ga ik schetsen met houtskool en bouw ik het op. Ik werk met een palet van aardetinten waar ik alles mee kan doen.” Hij heeft een herkenbare stijl waarbij het lijkt alsof objecten of personen uit het schilderij komen, door ze over de rand van de schilderijlijst te schilderen. Zo ook bij het portret voor ‘Sterren op het Doek’. Govert: “Ik heb het zo gemaakt dat Frits Spits bijna uit die lijst komt en als het ware de huiskamer in stapt, want dat deed hij als radiomaker. Dat gevoel heb ik geprobeerd over te brengen.”

Govert Muijs onderscheidt zich in zijn werk door gebruik te maken van digitale technieken, zoals bewegend beeld in de achtergrond van een portret. Voor Frits Spits had hij dit graag ook willen toepassen, maar mede door de tijdsdruk en om de competitie tussen de kunstschilders eerlijk te houden heeft hij geen

‘digitaal portret’

gemaakt.


Foto: Amy van Leiden

‘De man heeft rimpels en een karakteristiek hoofd. Voor een kunstenaar is dat smullen’

Met het fysiek van de radiopresentator was hij blij. “Hoe ouder een persoon, hoe makkelijker het is om een portret van te maken”, legt Govert uit. “De man heeft rimpels en een karakteristiek hoofd. Voor een kunstenaar is dat smullen.”

In slechts vier weken tijd moesten de drie kunstenaars hun portret af hebben. Vanaf de eerste sessie in het Concertgebouw tikt de klok gestaag door en moest Govert tussen zijn andere werk door hard aan de slag met het portret van Frits Spits. “Tijdens de poseersessie in het Concertgebouw had ik al een redelijk ontwerp gemaakt, maar dat vertelde niet goed het verhaal over de radioman dat ik wilde vertellen. Ik had een beetje een geëmotioneerd iemand geschilderd en dat wilde ik toch anders neerzetten.”

Govert begon opnieuw - wat met de tijdsdruk nog best aanpoten was - ging zoeken hoe hij hem het beste uit die lijst kon laten komen. “Ook wilde ik voorwerpen meegeven die iets met hem te maken hebben; zo heb ik een microfoon geschilderd, een boek dat hij net heeft uitgegeven over het overlijden van zijn vrouw en een cassettebandje met daarop ‘De Avondspits’.”

Meeste emotie

Na vier weken was het tijd voor de onthulling, wat Govert waanzinnig spannend vond. Want wat hebben de andere twee kunstenaars ervan gemaakt? Govert: “Ik was erg gespannen en nieuwsgierig. Totdat mijn eigen schilderij af was heb ik niet gekeken naar de andere kunstenaars, omdat ik niet afgeleid wilde worden. Anders ga je denken: ‘Oh wat is die goed’. Pas op het laatste moment voor de onthulling heb ik naar hun stijlen gekeken.” De drie schilderijen van Frits Spits waren in redelijk dezelfde, realistische stijl geschilderd en deden volgens Govert niet onder aan elkaar. Frits Spits was erg onder de indruk van alle portretten.

‘Natuurlijk wil je dat graag. Daar werk je ook voor’

Aan het einde van het programma kiest de geportretteerde, in dit geval Frits Spits, welk schilderij hij mee naar huis wil nemen. De andere twee schilderijen worden geveild voor een goed doel. Het portret van Govert is uiteindelijk niet door Frits Spits gekozen. “Natuurlijk wil je dat graag”, zegt de kunstschilder. “Daar werk je ook voor. Maar het is zo ongelofelijk persoonlijk wat iemand kiest. Er is nu gekozen voor het schilderij waar hij de meeste emotie voor voelde.”

De uitzending van Sterren op het Doek met Frits Spits is

terug te kijken op NPO Start.

Meer werk van kunstschilder Govert Muijs is te zien op zijn website:

https://www.portretschilder.nl/


Foto: Amy van Leiden

Amy van Leiden
Amy van Leiden