De heren van biljartclub Vivium.
De heren van biljartclub Vivium. Foto: PR

Gesponsorde biljartvesten voor biljartclub Vivium

Dolblij is Henk Blaas (88) met de biljartvesten die de zes leden van door hem in juni 2019 opgerichte biljartclub Vivium gesponsord hebben gekregen door een bedrijf uit Almere. “We zijn er heel blij mee”, vertelt de bewoner van De Gooise Warande in Bussum.

In overleg met Mignon Diebels van Leefplezier van Vivium heeft Henk ervoor gezorgd dat er in het woon- en verzorgingshuis een biljart kwam en schafte hij ook de keu’s en andere benodigdheden aan. Sindsdien genieten de mannen wekelijks in de gezamenlijke ruimte van De Gooise Warande van een potje biljart.

Eigendom

Elke woensdagmiddag van half twee tot vier uur wordt er op het groene laken gespeeld. Blaas is initiatiefnemer van het clubje, maar wordt tegenwoordig bijgestaan door de drie jaar oudere Wim Hofstaetter, winnaar van De Kleine Johannes en eveneens bewoner van het huis aan de Mezenlaan. “Leuk hé, het is geweldig en fantastisch dat dit voor ons gedaan wordt. We hebben onderling een goede band en de leden dragen trouw wekelijks het vest. Dat vinden ze prachtig.” De vesten blijven eigendom van de biljartvereniging.

Het is min of meer aan de heer Hoffstaetter te danken dat de sponsoring tot stand is gekomen. Hij raakte met de potentiële sponsor aan de praat en van het een kwam het ander. Blaas: “Wim loopt veel in het gebouw rond en heeft andere contacten. Hij zei: ik heb een sponsor en die wil iets doen voor de club. Ik antwoordde dat ik maar één wens had: biljartvesten.”

‘Ik heb geen power meer en heb ook alles biljartspullen verkocht’

Voor Henk is biljarten zijn lust en zijn leven. Decennialang speelde hij wedstrijden met als hoogtepunt zijn deelname aan het Nederlands Kampioenschap in seizoen 2010/2011. “Ik ben al zestig jaar biljartliefhebber. Ik heb altijd competitie gespeeld in Almere, Hilversum en Bussum. Heb ook een kast vol bekers.” Afgelopen november is hij met de wedstrijden gestopt. Jammer? “Op een gegeven moment houdt het op. Er zijn meer dingen in het leven die je moet opgeven al naar gelang je ouder wordt en dit is er eentje van. Ik heb geen power meer en heb ook alles biljartspullen verkocht. Maar als corona straks verdwenen is en de biljartcentra straks weer open mogen dan ga ik er weer naar toe. Om een borreltje te drinken of een kopje koffie, net hoe het uitkomt. Ik houd toch contact met de oud-leden. Dat gaat nu via WhatsApp.”

De Bussumer heeft dus behoorlijk wat ervaring en de zes leden krijgen dus niet zomaar van de eerste de beste amateur les. “Ik geef les aan zes mensen, waarvan de oudste 98 jaar is en de jongste 70. Het vraagt wel wat voorbereiding. De partijen in orde maken, uitrekenen van de moyennes en beurten, noem maar op. Iedereen krijgt een brief met de partijen, aantal caramboles en partijen. Volgende week gaan we apart trainen, dan krijgt iedereen een kwartier lang persoonlijke begeleiding. De anderen blijven dan kijken, echt leuk.” Zijn het snelle leerlingen? “Ja, ze pakken het snel op en doen enorm hun best”, besluit Henk, die zich verheugt op het wekelijks terugkerende moment omdat hij dan toch met zijn hobby bezig is. In andere georganiseerde activiteiten heeft hij geen zin. Dan blijft hij liever op zijn kamer.