Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Rugby'ers van ’t Gooi mogen weer het veld op

De rugbyspelers van ’t Gooi en de Hookers uit Hoek van Holland kwamen zaterdagmiddag in Naarden nog net niet het veld op als een kudde koeien dat na de winter voor het eerst weer de wei in mag. De blijdschap en vreugde was er wel degelijk. 

Logisch, aangezien vorig jaar op 13 oktober het laatste competitieduel werd gespeeld. ’t Gooi kwam goed uit de startblokken en won de eerste thuiswedstrijd van de voorjaarscompetitie met 33-31.

De rugbyers van beide ploegen hadden er zichtbaar zin in. Wat wil je; er is wekenlang getraind met in het achterhoofd de hoop dat er op termijn wellicht wedstrijden kunnen worden gespeeld. Nu was het eindelijk zover. De mannen spaarden elkaar geen moment en gingen er vol in. Het was Melle de Jong van de thuisploeg die de eer kreeg om na ruim tien minuten de eerste score in 2021 op zijn naam te schrijven.

‘Je zag vandaag dat ook in het rugby alles anders is geworden’

De 23-jarige speler uit het Noord-Hollandse Middelie, die nu drie jaar in Naarden speelt, was zelf ook verrast:  “Kort na het begin van het duel  kwamen we in onze aanval tot een paar mooie combinaties en ik kon de bal op een goede plek tegen de grond drukken, waardoor de conversie makkelijk kon worden benut. Die 7-0 was een mooi begin. Voor de wedstrijd had ik wel een gezonde spanning. Het was bijna een half jaar geleden dat we voor het laatst een wedstrijd hebben gespeeld. Ik had moeite om me vandaag te focussen op de wedstrijd. Tot nu toe was het patroon sinds maart twee keer per week trainen en nu kwam de wedstrijd daarbij. Na een paar minuten was dat over en zat ik volledig in de wedstrijd. Wij hadden ook geen idee hoe de tegenstander uit de coronaperiode was gekomen. Je zag vandaag dat ook in het rugby alles anders is geworden. In voorgaande jaren waren de Hookers voor ons een makkelijke tegenstander. Zaterdagmiddag moesten we vol aan de bak om overwinning uit het vuur te slepen.”

Dat gaf het wedstrijdverloop ook aan. Na de eerste punten voor de thuisploeg kwamen de bezoekers op voorsprong. ’t Gooi moest een paar tandjes bijzetten om de mannen uit Hoek van Holland bij te blijven. Bij de rust stonden de Hookers nog op voorsprong; 14-18. Daarna bleef ’t Gooi alert en wist het met veel inzet de score in hun voordeel om te buigen. In de slotfase van de wedstrijd die zonder publiek werd gespeeld, werd het nog spannend. Dat bewijst de eindstand: 33-31.

‘We zijn nog niet scherp. Dat is ook niet vreemd na zo’n korte voorbereiding’

Coach Mathew Cripps kon leven met de uitslag en het vertoonde spel. De 43-jarige Welshman, getrouwd met een Nederlandse vrouw, vervangt momenteel hoofdcoach Gareth Gilbert, die nog in zijn thuisland Botswana verblijft. Cripps: “We zijn nog niet scherp. Dat is ook niet vreemd na zo’n korte voorbereiding. We zijn al blij dat we überhaupt de komende weken wedstrijden kunnen spelen. De spelers wisselden goede momenten af met periodes waarin het niet lekker liep. De vaste spelpatronen moeten er nog in worden geslepen. Deze wedstrijden in de voorjaarscompetitie gebruiken we vooral als voorbereiding op het nieuwe seizoen dat hopelijk in het najaar kan beginnen. Dan neemt Gilbert het over en doe ik een stap terug.”

Vlijmscherp

De ambities van de rugbyclub ’t Gooi zijn bij monde van het hoofd topsport Joakim Grader helder. De club uit Naarden wil de nationale titel heroveren; Zij werden in 2018 voor de vierde keer in de historie kampioen, maar moesten deze een jaar later in de finale weer inleveren bij DIOK uit Leiden. De club uit Naarden heeft een goede slag geslagen door Gareth Gilbert als hoofdcoach aan te trekken. Gilbert begon zijn professionele carrière twintig jaar geleden bij ’t Gooi. Daarna werd hij coach en veroverde in 2009 de nationale titel. Vervolgens werd hij bondscoach en technisch directeur van de rugbybond. In 2019 ging hij terug naar zijn geboorteland Botswana om twee jaar later weer terug te komen waar het ooit begon. Joakim Grader over komst van Gilbert: “Een man met visie, die niets aan het toeval overlaat en op basis van zijn vlijmscherpe analyses het beste uit de spelers weet te halen.”

De coronapandemie drukt wel degelijk een stempel op het rugby. “In maart zijn we begonnen met trainen en er was al sprake van dat er een voorjaarscompetitie zou komen. Van de zestien clubs uit de ereklasse hebben na verschillende vergaderingen er vijf besloten om niet mee te doen. Dat is hun keuze. Er wordt alleen gespeeld om de eerste plaats; dus geen kampioenschap en geen degradanten. Wij hebben wel overleg met de spelersgroep en die was unaniem voor”, vervolgt Grader.

‘In één ruimte wordt de sneltest gedaan en zij moeten elders met mondkapje wachten op de uitslag’

Het protocol vereist dat de spelers en staf wekelijks worden getest op corona. “Dat doen we in onze eigen teststraat; zeker twee keer per week en in elk geval voor de wedstrijd. De spelers en staf komen met mondkapje het complex op. In één ruimte wordt de sneltest gedaan en zij moeten elders met mondkapje wachten op de uitslag. Na een negatieve uitslag mag het mondkapje af en kan men het veld op. Bij een positieve uitslag moet men direct met mondkapje het complex verlaten en zich bij de GGD melden voor een PCR-test. Je mag pas weer op het complex komen, als je daarvan een negatieve uitslag kan overleggen. De sneltesten komen via het NOC&NSF en kosten 4,50 euro per stuk. Dat betekent een wekelijkse kostenpost van ongeveer 300 euro. Dat hebben we er graag voor over.”

Financieel zwaar

Financieel hebben sportclubs het zwaar in deze coronatijd. Bij ’t Gooi is dat niet anders. Voorzitter Erik Bosman: “Ook wij moeten de tering naar de nering zetten. Bepaalde zaken zoals onderhoud moeten we uitstellen tot betere tijden. We missen vooral de inkomsten uit het clubhuis. Ook zijn er onze trouwe sponsoren die het in deze tijd lastig hebben. We willen hen graag aan ons blijven binden en zetten hen daarom niet het mes op de keel om aan hun verplichtingen te voldoen. Dan maar een deel of een jaar overslaan. Zo gaan we daar in het rugby en ook bij ’t Gooi mee om. Fair play zowel binnen- als buiten het veld. ”