Klanten, een kleine 500 per week, wordt gevraagd de actie te ondersteunen.
Klanten, een kleine 500 per week, wordt gevraagd de actie te ondersteunen. Foto: JR Fotografie

Patissier De Ridder Vlietlaan start handtekeningenactie

Het laatste woord over de herinrichting van de Vlietlaan is nog niet gezegd.

BUSSUM Het ondernemersechtpaar Pyotr Reinders en Saskia Reinders-de Ridder van Patisserie De Ridder aan de Vlietlaan 46D is een handtekeningenactie gestart nu het met moties aangepaste plan voor de herinrichting van de Vlietlaan niet heeft geleid tot echte aanpassingen van Ontwerpplan Vlietlaan.

Het aangepaste ontwerp, op 10 maart gepubliceerd op de gemeentepagina, laat wat marginale aanpassingen in de kantlijn zien. In weerwil van zes door de raad aangenomen moties verandert er dus niet echt iets aan het ontwerpplan.
En daar zijn Pyotr en Saskia als de dood voor. "Als de gemeenteraad akkoord gaat met dit plan zijn wij bang dat wij binnen een jaar de deur kunnen sluiten. Voor onze producten komen onze klanten even aanrijden.” Het aantal parkeerplaatsen wordt in de nieuwe situatie bijna gehalveerd en van de vijftig plekken die overblijven is nu al een kleine veertigtal in gebruik door vergunninghouders. En in plaats van parkeerplekken voor de winkeldeur krijgt De Ridder daar in de nieuwe situatie een laad- en losplek voor vrachtwagens.
Bovendien, als er dus al geparkeerd kán worden door winkelend publiek, ontstaat voor elke (weg)gebruiker een onveilige situatie. "Je stapt namelijk uit op een smalle rijbaan waar auto's, vrachtwagens, stadsbussen en fietsers rakelings langs de geparkeerde auto's rijden. Als bijrijder heb je nog geen twee stoeptegels om uit te stappen.” En met een beetje pech trap je in de hondenpoep (”het blijft toch een hondenuitlaatstrook”) en sta je met je kleding tegen het groen, vervolgt Reinders zijn verhaal. "En dan hebben we het nog niet over mensen die kinderen bij zich hebben en een kinderwagen - en ouderen een rolstoel/rollator - moeten in- en uitladen. Vervolgens moeten de mensen op zoek naar een parkeerautomaat om een kaartje te kopen en zonder zebrapad - want die worden niet aangelegd - oversteken om bij de winkels te komen. Wij staan niet in voor hun veiligheid.”
De nieuwe Vlietlaan kan breder worden,omdat de gemeente de grondstrook langs het spoor (deze is overigens niet overal even breed) heeft aangekocht. Dat is mooi denkt u wellicht, ware het niet dat er in het midden van de hernieuwde Vlietlaan een groenstrook van anderhalve meter wordt aangelegd. Aan de zijde van het spoor kan als vertrouwd weer geparkeerd worden, maar aan de winkelzijde vervallen de meeste parkeerplaatsen. “De winkels zijn alleen nog goed met de fiets of lopend te bereiken, terwijl meer dan 50 procent van onze klanten met de auto komt. Bezoekers die via de Olmenlaan of van de spoorwegovergang komen, moeten eerst een rondje via het station rijden om de parkeerplaatsen langs het spoor te kunnen bereiken.” Waanzin, meent Reinders. “In de nieuwe situatie zijn er te veel mensonvriendelijke obstakels om bij de winkels te komen.” Daarom is de actie voor deze Vlietlaan-ondernemers een laatste kans om het "weerzinwekkende" plan definitief van tafel te krijgen.

Reinders heeft effectiever idee

Afbeelding