Afbeelding
Foto: GDP

Gedoe over aankoop van tuindersgronden

Zit er meer achter de verkoop van de tuindersgronden aan de oostkant van Naarden Vesting aan durfinvesteerder Value 8? Het Goois Democratisch Platform (GDP) uit zorg dat er meer achter zou kunnen zitten en heeft schriftelijke vragen ingediend of er een verband is tussen de transactie en de recent aangenomen VVD-motie om een mogelijke ringweg langs de Vesting te onderzoeken. VVD-raadslid Hugo Bellaart vindt de aanname van het GDP suggestief en onjuist.

Ontwikkelen

Het GDP schrijft verbijsterd te zijn over de aankoop van de tuindersgronden in schootsvelden Naarden Vesting door durfinvesteerder Value8 in 2019. De drietal percelen tuindersgronden aan de oostkant van de Vesting heeft een totale omvang van ongeveer 5 hectare en wordt ontsloten via de Huizerstraatweg ter hoogte van tuincentrum Naarderplant. Er ligt een agrarische bestemming op, maar de partij vreest dat de investeerder een andere toekomst voor het gebied voor ogen heeft. 

‘Niet aangegaan om de kwekerij over te nemen en (geld)boompjes te planten’

‘Wij vermoeden dat Value 8 deze transactie niet is aangegaan om de kwekerij over te nemen en (geld)boompjes te planten. Aannemelijker is het dat deze investeerder de gronden wil gaan (laten) ontwikkelen, net zoals dat nu gebeurt op de tegenovergelegen Borgronden en tuincentra Van de Water en Van der Roest.’ Het GDP zegt zich al langere tijd grote zorgen te maken over de voorgenomen bebouwing op met name de Borgronden, in verband met slechte verkeersontsluiting, toenemende verkeersdruk, luchtkwaliteit en geluidsoverlast door de nabij gelegen Rijksweg A1. ‘Het is voor ons dan ook ondenkbaar dat er op deze plek nog meer bebouwing komt, notabene in de schootsvelden en vlak tegen de Vesting aan. Dat zou los van bovenstaande kanttekeningen absoluut geen recht doen aan de cultuur-historische en natuurwaarden van dit gebied, alsmede het aanzicht van de vestingwerken.’


Het aangekochte gebied van Value8 - Foto: GDP

Op dit moment staan er nog enkele fruitbomen en opstallen van de vroegere kwekerij. Investeerder Value8 stelt geen actieve plannen voor woningen te hebben en was ook niet op de hoogte van een mogelijke ringweg over of langs het aangekochte gebied.

Motie in ander daglicht

Daarbij vindt het GDP het opmerkelijk dat de VVD afgelopen raadsvergadering een motie indiende die aanstuurt op een onderzoek naar een ringweg aan de oostkant van de Vesting, om de hoeveelheid verkeer dat door de Vesting rijdt te verminderen. De motie werd ondersteund door de wethouder en is aangenomen, mede gesteund door het GDP. Echter is het juist de combinatie van de VVD-motie over een eventuele ringweg en de transactie wat het GDP zorg baart. ‘Die weg zou een ontsluiting kunnen zijn voor dit gebied en daar ook precies doorheen lopen’, is de redenering van GDP. ‘Bovenstaande constatering is een wel erg toevallige samenloop van omstandigheden en zet deze motie voor ons in een ander daglicht.’ 

Bellaart: ‘Het lijkt erop dat we een eigen lokale complotdenker hebben’

Die conclusie vindt VVD-raadslid Hugo Bellaart onterecht. “Er wordt een malicieus verband gelegd dat er niet is.” De suggestie dat de motie van de VVD erop zou wijzen dat er meer achter de transactie van de gronden zit - zoals woningbouw of een plek voor de ringweg - is volstrekt uit de lucht gegrepen. “Het lijkt erop dat we een eigen lokale complotdenker hebben die zomaar aannames de wereld in slingert”, zo zegt Bellaart over GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruyt. 

Daarnaast wijst hij erop dat de motie om onderzoek te doen naar een ringweg niet uit het niets is ingediend. “Deze komt voort uit een participatiebijeenkomst over mobiliteit. Het idee voor een ringweg komt van inwoners in Naarden Vesting die dat tijdens de bijeenkomst hebben geuit.” Er zijn ook veel inwoners in de Vesting die een ringweg niet zien zitten. “Naarden Vesting is vaker verdeeld”, stelt Bellaart. “Het enige wat de VVD heeft gedaan is naar aanleiding van de vragen van inwoners deze motie ingediend, waarmee het college onderzoek doet naar de meerwaarde van een ringweg.” Het GDP was volgens Bellaart niet aanwezig bij de participatiebijeenkomst.

Woningbouw

Bellaart benadrukt dat er sprake is van een vastgoedtransactie tussen twee particulieren, waar zowel de gemeente als de provincie niks mee te maken heeft of partij in is. Ook rust er een hele duidelijke (agrarische) bestemming op dit gebied. Er zijn zelfs mogelijke aanwijzingen dat dit tot Werelderfgoed wordt benoemd. Bellaart: ‘Iedereen weet dat dit gebied mogelijk aangewezen wordt tot Werelderfgoed. En zelfs als dat niet gebeurd is het ontzettend onwaarschijnlijk dat partijen in de gemeenteraad voor stemmen om dat gebied te bebouwen.”

Kruyt: ‘Ze houden een slag om de arm en dat baart ons zorgen’

GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruyt laat weten dat het een niet per se met het ander samenhangt, maar wel de VVD-motie in een ander daglicht zet. “Het is toevallig dat het samen komt. Dat het een particuliere transactie is waar de gemeente geen partij in is ontkennen wij niet. Wel ligt het voor de hand dat de investeerder iets met de gronden wil doen om geld te verdienen.” Hoewel VVD-raadslid Bellaart en fractievoorzitter Marieke le Noble-Visser van Hart voor BNM ook op Facebook uiten dat het onwaarschijnlijk is dat er in dit gebied woningbouw zal komen, vindt Kruyt dat beide coalitiepartijen onvoldoende stelling nemen. “Ik heb zes keer op de man af gevraagd of ze tegen zouden stemmen als het plan voor woningbouw voor ligt, maar ik krijg geen duidelijk antwoord. Ze houden een slag om de arm en dat baart ons zorgen.”

Vragen voorbarig?

In de schriftelijke vragen van het GDP wordt gevraagd of het college op de hoogte is dat de percelen in 2019 van eigenaar zijn gewisseld en zijn verworven door een durfinvesteerder. Ook wil de partij weten of er contact over de gronden is geweest tussen de gemeente en de voormalige en/of huidige eigenaar. Daarnaast is het GDP benieuwd naar het standpunt van het college met betrekking tot de agrarische bestemming van de gronden, in relatie tot de cultuur-historische en natuurwaarden van het gebied. Staat het college eventueel open voor een bestemmingsplanwijziging, waardoor bebouwing mogelijk wordt? Gevraagd wordt ook naar hoeveel extra grootschalige woningbouwprojecten het college in dit deel van de gemeente nog wenselijk acht. 

‘Wij willen voorkomen dat die trein überhaupt gaat rijden’

Tot slot vraagt het GDP af of er een verband is tussen de transactie en de bereidwilligheid van de wethouder om op aangeven van de VVD onderzoek te doen naar de mogelijkheid naar een ringweg bij de Vesting, die waarschijnlijk over deze gronden zal lopen ofwel in verbinding staat. De schriftelijke vragen van het GDP zullen binnen vier weken beantwoord worden.

Zijn de schriftelijke vragen waar nu lichte commotie over is ontstaan niet te voorbarig? De investeerder Value8 heeft immers nog geen aanvraag voor woningbouw ingediend. “Wanneer er een aanvraag wordt gedaan en er gesprekken met de gemeente zijn, dan worden informeel beloftes gedaan en ontstaan er verwachtingswaarden”, onderbouwt Kruyt. “Dan rijdt de trein. Wij willen voorkomen dat die trein überhaupt gaat rijden.” Er is onder inwoners van Naarden Vesting grote zorg over de ontsluiting van de BORgronden waar woningbouw komt en Kruyt begrijpt daarom de VVD-motie om onderzoek te laten doen naar een ringweg. Wel is de houding van de wethouder, die aangeeft dat de ontsluiting op dit moment goed is maar toch de VVD-motie omarmde, volgens Kruyt contrasterend.

Zit er meer achter de verkoop van de tuindersgronden aan de oostkant van Naarden Vesting aan durfinvesteerder Value 8?