Afbeelding
Foto: GDP

Niet per se ‘ei van Columbus'

GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt heeft goede hoop dat zijn motie over het vlagprotocol op historische gebouwen in Gooise Meren met een meerderheid in de raad wordt aangenomen. De motie wordt op 7 april in stemming gebracht.

Tijdens de behandeling van de Erfgoedvisie deelde Kruijt zijn verzoek om de driekleur op dagen als Koningsdag, dodenherdenking en Bevrijdingsdag terug te krijgen op historische gebouwen zoals de Grote Kerk en het stadhuis in Naarden, de Sint Nicolaaskerk in Muiden en de kerk in Muiderberg. “We hopen dat we de vlag daar binnen twee jaar weer kunnen laten wapperen”, zei hij.

‘De inzet van ‘vlaggenisten’ is immers komen bovendrijven door ons initiatief’

“De motie werd in principe positief ontvangen door de raad. Temeer wij die voorafgaand aan de behandeling op verzoek van enkele fracties nog wat hadden aangescherpt en verduidelijkt. Onder andere ten aanzien van de dekking van eventuele kosten. Alleen deed wethouder Alexander Luijten vervolgens ineens - in tegenstelling tot mijn eerdere contacten hierover met de burgemeester - alsof de motie niet zo nodig is, omdat het college hier zelf ook al mee bezig is. Dat verbaasde mij. De inzet van ‘vlaggenisten’ is immers komen bovendrijven door ons initiatief om naar alternatieven en een snelle oplossing te zoeken. Wij hebben hiervoor contact gezocht met erfgoedspecialisten en die kwamen onder meer met dit voorbeeld, zoals dat ook in andere gemeenten (zoals Utrecht) wordt gedaan. Toen zij notie kregen van onze motie hebben ze dat zelf ook bij de wethouder neergelegd en een adhesieverklaring naar de raad gestuurd. Maar dan is het mijn inziens wat kort door de bocht door te stellen: ‘wij zijn hier al mee bezig, dus die motie hoeft niet’.” 

Wethouder Luijten vindt de GDP-motie inderdaad overbodig, maar laat de beoordeling daarvan over aan de gemeenteraad. “Het is niet per se het ei van Columbus”, aldus Luijten in een gematigd enthousiaste reactie. Het college heeft in januari j.l. een raadsmededeling gedaan over het vlagprotocol en wil de traditie in ere herstellen. “De komende periode worden de mogelijkheden hiertoe onderzocht.” Maar volgens Kruijt heeft het college in de raadsmededeling de arbotechnische kant als vertrekpunt genomen. De GDP-motie kent een oplossing door met bijvoorbeeld vlaggenisten te werken. Hierbij heeft het GDP een adhesieverklaring van meerdere erfgoedverenigingen ontvangen. Luijten blijkt intussen ook over de suggesties van de erfgoedclubs te hebben gehoord. “Dat wordt opgepakt.” Tóch blijft Luijten erbij dat de motie ‘niets toevoegt’. “Behalve dat deze enorm uitvoerend en enorm directief is.”

‘Zie het als een aanmoediging om het probleem op te lossen’

Dat laatste sprak Kruijt tegen: “We dragen een suggestie aan die we concreet uit de erfgoedsector hebben meegekregen. Nu u deze ook op papier heeft, kunt u ermee aan de slag. Ik wil wegblijven of de motie wel of niet overbodig is. Zie het als een aanmoediging om het probleem op te lossen. Het voelt gek om onze motie in te trekken en u daarmee verder te laten gaan. Zie het als positief verhaal, steuntje in de rug.” Jens Duyts (VVD) wilde richting Kruijt nog even een punt maken: “Als we ons druk maken over monumenten en vlaggen dan vindt u ons geheel aan uw zijde, maar als het gaat waar de credits terechtkomen dan haak ik een beetje af. Het gaat er toch om dat het vlaggen weer mogelijk wordt gemaakt?” Kruijt: “Het gaat hier niet om de credits, maar het is wel een GDP-initiatief. Wij hebben iets op papier gezet dat de wethouder goed kan gebruiken. Laten we nou hier geen discussie over voeren, maar hiermee aan de slag gaan.”