De replica wordt op de Utrechtse Poort gehesen.
De replica wordt op de Utrechtse Poort gehesen. Foto: © Bob Awick

'Wordt Naarden dan écht de mooiste vestingstad van NL?'

Sinds woensdag schittert op de Utrechtse Poort een replica van het originele, maar verdwenen, beeld met als doel: geld ophalen voor een nieuw ornament.

NAARDEN Op initiatief van rasechte Naarders Joop Kruijswijk (75) en Wim Kloosterman (74) is vorige week met behulp van gemeentemedewerkers als ludieke actie een replica van het originele, maar verdwenen, beeld op de Utrechtse Poort gehesen. Doel: geld ophalen voor een nieuw ornament.

Hiervoor staat kunstenaar Willem Noyens uit Utrecht in de startblokken. Alleen, het geldbedrag - zo'n 55.000 euro - is nog niet bijeen. Daarom hebben Kruijswijk en Kloosterman - Naarders in hart en nieren - voor de derde keer het nepornament op de Utrechtse Poort gezet. Door eerdere acties en bijdragen van Monumenten Bezit en de gemeente Gooise Meren staat de teller inmiddels op 32.000 euro. "Als de notabelen nog hadden geleefd, hadden we al meer bereikt”, weet het koppel zeker. Het beeld blijft twee weken staan. "Het mocht eigenlijk een week, maar we hebben er zelf veertien dagen van gemaakt. Ja, we gedragen ons als de bazen van de vesting.” Kruijswijk: "En als we het na Pasen weer weghalen, zit iedereen te janken. Dit mooie, ontbrekende en unieke beeld hoort hier toch te staan!?” De Naarders hopen met de ruchtbaarheid rond deze ludieke actie in rap tempo nog meer geld in het laatje te krijgen. Ze zouden het prachtig vinden als hun actie goed uitpakt. Daarom hebben ze al hun jokers ingezet en duimen ze dat het geld de komende dagen binnenstroomt. "Met mooi weer is het hier altijd druk met wandelaars en fietsers. Hopelijk valt het beeld op en doneren de mensen”, zegt Kruijswijk, wijzend op een geldmeter onder aan de Utrechtse Poort. Hij heeft er zelfs een speciale rekening voor geopend. Een financiële bijdrage leveren kan via NL73 ABNA 0538666048 o.v.v. Utrechtse Poort t.n.v. J.H.H. Kruijswijk.

Lees meer op EXTRA

Hij staat weer!