Al in 2012 heeft Amsterdam te kennen gegeven als participant uit te willen treden uit de Stichting GNR.
Al in 2012 heeft Amsterdam te kennen gegeven als participant uit te willen treden uit de Stichting GNR. Foto: GNR

VVD pleit voor vastleggen steun aan GNR van uittredend A'dam

De Gooise gemeenten hebben vorige week een overeenstemming hebben bereikt met Amsterdam over de uittreding van de stad als participant in de Stichting Goois Natuurreservaat (GNR). Amsterdam betaalt aan GNR een uittreedsom van ruim 5,2 miljoen euro. VVD Gooise Meren voorziet dat gemeente Amsterdam na uittreding na verloop van tijd mogelijk op andere prioriteiten zou kunnen koersen en stuurt bij het college van B & W aan op het toevoegen van een bepaling waarin de steun aan GNR blijft gewaarborgd. 

De Stichting Goois Natuurreservaat is een samenwerkingsverband tussen vijf Gooise gemeenten (Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen en Laren), Amsterdam en de provincie Noord-Holland. De stichting beheert en beschermt natuurgebieden in het Gooi. De participanten in het GNR hebben zich in 1932 eeuwigdurend verbonden. 

Al in 2012 heeft Amsterdam te kennen gegeven als participant uit te willen treden uit de Stichting GNR. In 2015 heeft ook de provincie Noord-Holland aangegeven niet langer participant van GNR te willen zijn. Hoewel beide participanten daarbij in eerste instantie voor een juridisch traject via de rechter kozen gekozen, hebben de Gooise participanten van GNR vanaf de zomer 2018 gezocht naar een oplossing om er als partijen in goed overleg onderling uit te kunnen komen. Hiermee kon een lang en onwenselijk juridisch traject worden vermeden.

Geen verdere verplichtingen

Inmiddels heeft Amsterdam samen met gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen en Laren een overeenstemming bereikt over de uittredingsovereenkomst en de uittreedsom. Dat bedrag is flink: in totaal moet gemeente Amsterdam ruim 5,2 miljoen euro betalen. Dat bedrag bestaat uit een eenmalige uittreedvergoeding van vier miljoen plus vier keer de jaarbijdrage van 2020. Na het betalen van die som heeft Amsterdam in de toekomst geen verdere verplichtingen meer aan het natuurreservaat.

5,2 miljoen: ‘bedrag aan de onderkant van wat redelijk mag worden geacht’

Een bedrag dat VVD Gooise Meren aan de onderkant vindt van wat redelijk mag worden geacht, zo laat Hugo Bellaart weten. Daarbij is uittreden als participant, omdat het niet meer past bij de taken van gemeente Amsterdam, één ding, maar het commitment van de gemeente naar het behoud van de GNR natuur een andere. Bellaart: ‘Het ondersteunen van die doelstelling van het GNR zou immers prima overeind hebben kunnen blijven, maar die is niet terug te vinden in de Uittreedovereenkomst. Een bepaling daarover was – opmerkelijk genoeg - nog wél terug te vinden in de Intentieverklaring voor de uittreding van januari 2020, maar die Intentieverklaring komt te vervallen zodra overeenstemming is bereikt.’ 

Steun GNR vastleggen

De gemeente Amsterdam is nog wel betrokken aan de hand van de Gooise Natuuragenda, maar de looptijd daarvan is beperkt tot 2025. ‘Een schril contrast met het eeuwigdurend karakter van de verbintenis van het GNR’, aldus Bellaart. En in de loop van de tijd kunnen voor de gemeente Amsterdam andere prioriteiten opkomen - zoals woningbouw en bereikbaarheid - die spanning kunnen opleveren met de belangen van het GNR, zo denkt de VVD-fractie.

‘Een betere waarborg voor de toekomst’

De partij is van mening dat er een bepaling in de Uittreedovereenkomst opgenomen moet worden waardoor Amsterdam de doelstellingen van het GNR onverkort blijft steunen, zoals het behoud van terreinen als natuur. Alleen dan nu niet meer als betalend participant. ‘Dat zou een betere waarborg zijn voor de toekomst waarin Amsterdam op andere prioriteiten zou kunnen gaan koersen, via MRA of provincie.’

De VVD heeft hierop een amendement aangekondigd en vragen ingediend. Zij vragen het college of het denkbaar is bovenstaande bepalingen alsnog vast te leggen, zo nodig onderschreven dat daar geen financiële verplichtingen van de gemeente Amsterdam aan kunnen worden verbonden. 

Daarnaast vraagt de partij zich af of het college - zich verplaatsend in gemeente Amsterdam - redenen ziet waarom gemeente Amsterdam een dergelijke aanvulling mogelijk niet zou onderschrijven. Ook vraagt de partij wat het college vanuit de gemeenteraad Gooise Meren en overige deelnemende gemeenten van het GNR nodig heeft om via de zienswijze het beoogde resultaat te bereiken.